2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges gyümölcsök: fehér szamóca, sárga málna, zöld ringló

A nyári gyümölcsök legtöbbje piros, ez a szín annyira népszerű, hogy kajsziból is minél nagyobb részt borít a piros fedőszín a legújabb fajtákon. Léteznek azonban egészen halvány vagy éppen aranysárga bogyósok és csonthéjasok is. Közülük mutat be néhányat a magyarmezogazdasag.hu munkatársa.

Hazánkban nem termesztenek fehér szamócát, pedig többféle szamócafaj hoz fehér bogyókat: a Fragaria chiloensis vagy a Fragaria vesca, amelyet hegyi szamócának is neveznek. Utóbbiból számos fehér bogyójú fajtát hoztak létre (Albicarpa, Krem, White Solemacher).

A White Solemacher egyik változata Fotó: Shutterstock

Az ananászbogyó fajtacsoport tagjai a modern szamócák közé tartoznak ugyan, de fehér a bogyójuk, és jellegzetes ananászos aromájuk van a szamócaíz mellett. Azok is fogyaszthatják ezeket, akik allergiásak a szamócára. Hátrányuk, hogy a gyümölcsük apró, 2 cm körüli méretű, és keveset is teremnek. Hollandiában nemesített, kereskedelmi forgalomban lévő fajtái a White Pine, White D, Natural Albino.

Hazánkban a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán nemesítettek sárga bogyójú málnafajtákat is.

A Fertődi aranyfürt halványsárga, majd borostyánsárgára mélyülő színű, nagy méretű, kimondottan édes bogyókat hoz. Korán kezd érni, július közepéig szedhető, közepes a terméshozama.

A Fertődi narancs kétszertermő fajta: először június első felében szedhetjük a gyümölcsét, aztán augusztus közepén. Érette veszi fel a narancssárga színét. Kimondottan sokat terem, mindenképpen támrendszer mellett kell nevelni, különben a termés súlya lehúzza a vesszőket, sarjakat. A növény nem fogékony a gombás betegségekre, a gyümölcs pedig a szürkepenészre.

Fertődi narancs Fotó: magyarmezogazdasag.hu / Horváth Csilla

A sokat termő Vega cseresznyét a hazai faiskolákban Sárga cseresznye néven forgalmaznak. Június közepén érő, kimondottan nagy, mutatós gyümölcse van, húsa ropogós, édes-savas ízű, nem hajlamos a repedésre.

A Zöld ringló magas pektintartalma miatt népszerű, keményebb húsú házikerti fajta, a belőle készült kompót és zselé kiváló minőségű. Toleráns a szilvahimlő vírussal szemben, de moníliára érzékeny. Augusztus végén, kicsit elnyújtottan érik.

Nancy Mirabella Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A Nancy mirabella jellegzetes képviselője a mirabella szilváknak: gyümölcse kicsi, gömbölyded, szép sárga héján még előtűnhet a zöld alapszín, és piros pontok láthatók rajta. Magvaváló, szilárd húsú, finom, aromás a gyümölcse. Lekvárt, befőttet lehet készíteni belőle, aszalni is lehet – olvasható a magyarmezogazdasag.hu oldalán Horváth Csilla cikkében.

Neked ajánljuk
Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Tervezzünk erdőkertet! Mi az a food miles? – avagy vásárolj inkább helyit, szezonálisan Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam