2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amerikai–brit antibiotikumhasználati vita

Az USA ellenzi az antibiotikumok uniós tilalmát. A brit fogyasztók aggódhatnak, ha az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti új kereskedelmi megállapodás növeli a jelentős mennyiségű antibiotikummal előállított amerikai hús- és tejtermékek behozatalát.

Az Egyesült Államok pulykaállományaiban felhasznált antibiotikumok mennyisége körülbelül kilencszer annyi, mint az Egyesült Királyságban, az amerikai csirkéé pedig kétszer annyi, mint a briteknél.

A Save our Antibiotics csoport szerint amint elhagyja az Egyesült Királyság az uniós vámuniót a Brexit-folyamat végén, a brit kormány nagy vámtarifa-csökkentést tervez a hús behozatalára olyan országok számára, amelyekkel még nem kötött mezőgazdasági termékekre kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást. Például az USA-val is, ami sokkal több és gazdaságosabb importot eredményezhet (a baromfira vonatkozó tarifákat 40 százalékkal csökkenthetik.)

Az Egyesült Királyság kormánya úgy is dönthet, hogy nem él a klórral mosott csirkehús jelenlegi uniós tilalmának gyakorlatával. Az amerikai adatok azt mutatják, hogy a felhasznált antibiotikumok mennyisége 25 mg/kg a csirkéknél, és 426 mg/kg a pulykáknál, ami jóval több, mint az Egyesült Királyságban mért mennyiségek – írta a Poultry World anyagára hivatkozva a NAK.

Az antibiotikumhasználat csökkentése

Az antibiotikumoktól való távolodás komoly kihívást és új gondolkodásmódot igényel, az ehhez szükséges takarmányozási gyakorlatok és a biobiztonsági tervek adaptálásával együtt.

Az amerikai gazdák továbbra is jelentős mennyiségű antibiotikumot használnak, annak ellenére, hogy egyre komolyabb figyelmeztetések érkeznek ennek az emberi egészséget fenyegető veszélyéről.

Fotó: Shutterstock

A brit fogyasztók aggódhatnak, ha az Egyesült Királyság és az USA közötti kereskedelmi megállapodás növeli az így előállított amerikai hús- és tejtermékek behozatalát, mivel az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok átjuthatnak az emberekbe az élelmiszerláncon keresztül – mondta Colin Nunan, a Save the Antibiotics szóvivője.

Egyértelmű, hogy az Egyesült Államok az állatjólétre és az antibiotikumokra vonatkozó minimumszabályok alapján kíván megállapodást kötni az Egyesült Királysággal. Ha a brit kormány elfogadja ezt a megközelítést, fennáll annak a veszélye, hogy megakasztja, sőt, visszafordítja a brit gazdálkodók által az antibiotikumok használatának csökkentése terén elért haladást.

Így a brit mezőgazdasági termelőknek olyan állatállományokból származó, sokkal olcsóbb hús- és tejtermékekkel kell versenyezniük, amelyeket nagyon intenzív körülmények között, sokkal több antibiotikum felhasználásával termelnek.

Az EU a haszonállatok esetében tiltja az antibiotikumok rutinszerű használatát

A 2022. január 28-án hatályba lépő uniós jogszabályok megtiltják a gazdaságokban alkalmazott rutinszerű antibiotikumfelhasználást, beleértve az állatcsoportok valamennyi megelőző kezelését. Ugyanakkor az USA határozottan ellenzi a megelőző csoportos kezelések leállítására tett lépéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2017-ben új irányt dolgozott ki, és az antibiotikumok csoportos megelőzés céljából történő használatának megszüntetését javasolta. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) azonban elítélte az iránymutatásokat, mondván, hogy azok „tudományosan megalapozatlanok”.

Az USA vezető mezőgazdasági tárgyalója, Gregg Doud szerint a szabályok lényegében az antibiotikumok használatának tilalmát jelentik, és „rosszul leplezett ürügy a kereskedelem akadályozásának megteremtésére”. Az állatgyógyászati készítményeket gyártó gyógyszeripari vállalatokat képviselő amerikai kereskedelmi testület ugyancsak ellenzi az EU jogszabályait, és jelezte, hogy ha Nagy-Britannia elfogadja azt, az intézkedés befolyásolhatja az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi tárgyalásokat is.

A brit kormány azt állítja, hogy a mezőgazdasági antibiotikumok használatával kapcsolatos legtöbb uniós intézkedést szándékozik végrehajtani, mégis többször elmulasztotta közölni, hogy betiltja-e a megelőző csoportos kezeléseket, és azt állítja, hogy a jelentés szerint konzultál az érdekelt felekkel.

Neked ajánljuk
Betiltott méreggel készülnek rágcsálóirtásra Ausztráliában (videókkal) Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Drónokkal a gyomok ellen Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam