2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több Magyarországon a biogazdaság, de még így is nagy a lemaradásunk

Soha nem nőtt még olyan mértékben az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági terület mérete Magyarországon, mint tavaly. A KSH adatai szerint 2019-ben több mint 303 ezer hektáron gazdálkodtak a kritériumoknak megfelelően, ami majdnem másfélszerese a 2018-asnak, és két és félszerese az öt évvel ezelőttinek.

Más kérdés, hogy ebből most csak 185 ezer hektár a ténylegesen ökológiai terület, ahol minősített biotermékeket állíthatnak elő. Ehhez ugyanis az adott területnek először át kell esnie egy két-három éves átmeneti perióduson, amikor az átállási besorolást kapja – számolt be róla a g7.hu.

Az elmúlt évekre jellemző fejlődést jól mutatja, hogy 2019-ben közel 120 ezer hektárnyi átállási terület volt.

A biotermelés felfutása elsősorban a támogatási rendszer átalakításának köszönhető. A növekedés akkor lett kifejezetten dinamikus, amikor 2016-tól új támogatási formák nyíltak meg. Attól függően, hogy mit termelnek az adott területen, jelenleg hektáronként akár 600-800 eurós dotációt is lehet igényelni évente.

Bio-borsóültetvény öntözése. A látóképi Agrár Kutatóintézetben 125 hektáros területen pótolhatják a folyamatosan hiányzó csapadékot azzal az önjáró lineár öntöző berendezéssel, ami 90 liter/sec teljesítménnyel működik 450 méter szélességben
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A gyümölcsösöknél kifejezetten magas a fajlagos támogatás mértéke, itt volt a legnagyobb növekedés, de jelentősen nőtt az ökológiai gazdálkodásba bevont legelők és rétek területe is, amelyek a teljes terület nagyjából 60 százalékát adják.

Nemzetközi összevetésben a teljes mezőgazdasági termelés arányában ugyanakkor még mindig elég visszafogott itthon a biogazdálkodás aránya: nálunk csak 5,7 százalék, míg az EU-ban átlagosan az előző években is 7-7,5 százalék volt. Ausztriában a legelterjedtebb az ökológiai gazdálkodás, a teljes mezőgazdasági terület közel negyedét így használják, Észtországban és Svédországban pedig 20 százalék feletti ez az arány.

Aratják az őszi vetésű búzát a németországi Brodowinban lévő ökofaluban 2019. július 25-én. A településen 1991 óta folytatnak biodinamikus gazdálkodást, melyet széles körben Rudolf Steiner filozófus-tudós 1924-ben megtartott előadássorozatát követően kezdtek el alkalmazni. Az ökológiai termelés elősegíti a természeti környezet megóvását, a gazdálkodók a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesítik előnyben a műtrágyák és a növényvédő szerek használatával szemben
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az EU egyes tagállamaiban egyébként egyáltalán nem törvényszerű, hogy nő a biogazdálkodás szerepe. Az Egyesült Királyságban és Lengyelországban például látványos visszaesést hoztak az elmúlt évek.

Neked ajánljuk
Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket Biodiverzitás-szigetekkel próbálkoznak magyar tudósok – máris van eredménye Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam