2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A borok is megsínylik a klímaváltozást

Az elmúlt harminc év alatt három héttel korábbra tolódott a szüret a francia Languedoc régióban, és 4 fokkal emelkedett a borok alkoholtartalma. Ez a jelenség is a klímaváltozás számlájára írható. 

2019-ben, amikor a hőmérséklet 46 Celsius-fok fölé emelkedett, a helyi szőlőtermesztők a terméseik felét elveszítették.

„Néhány éve már augusztus közepén szüretelünk, holott szeptemberben kellene”

– emlékszik vissza Domaine de Saumarez, az egyik helyi szőlész.

Fotó: Shutterstock

Az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek komoly hatással vannak a mediterrán térségek bortermelésére. Az átlaghőmérséklet 2 fokos emelkedését még át tudják vészelni a szőlészetek,

ha azonban a felmelegedés eléri a 4 fokot, az a szőlők teljes eltűnéséhez vezethet.

A hőség a szőlő természetét is megváltoztatja: a bor alkoholtartalma 11 helyett 14, de akár 15 fokos is lehet. A termelők most a többi között azzal kísérleteznek, hogy növelik a talaj szervesanyag-tartalmát, hogy az „hidratáltabb” maradjon, és hőségállóbb fajtákat ültetnek. Vajon az új fajtából készülő, más ízű borokat hogyan fogadják a fogyasztók?

Neked ajánljuk
Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet Nem készültek fel a klímaváltozással járó kockázatokra a világkereskedelem nagy csomópontjai A növényeknek is van biológiai órájuk
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam