2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A beporzók hiánya az élelmiszer-biztonságot is veszélyeztetheti

A Rutgers Egyetem kutatói rámutattak arra, hogy a méhek és más beporzók állományának visszaesése miatt az Egyesült Államokban már most érezhető a csökkenés az alma, a cseresznye és az áfonya terméshozamában. A helyzet súlyos: a világ legtöbb terménye ugyanis a mézelő és a vadméhekre támaszkodik.

„Számtalan növény függ a beporzástól. Annál jobb a terményhozamuk, minél több beporzó száll rájuk, amelyek mikrotápanyagokat is szállítanak a növényeknek” – magyarázta Rachael Winfree, a kutatás egyik résztvevője. Ez azonban a méhpopuláció rohamos csökkenésével nem valósul meg.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy emiatt akár az élelmezésbiztonság is veszélybe kerülhet.

Fotó: Shutterstock

A kutatók az Amerikai Egyesült Államok és Kanada 131 farmján vizsgálták meg az alma-, az áfonya-, a cseresznye-, a mandula-, a sütőtök- és a görögdinnyetermést a méhek beporzásának függvényében. Az almánál, a különböző cseresznyefajtáknál és az áfonyánál már egyértelműen kimutatható, hogy csökken a terményhozam a beporzók számának mérséklődése miatt.

Az Egyesült Államok élelmiszer-termelésében évente 50 ezermilliárd dollárt jelent azoknak a terményeknek az értéke, amelyek a méhek beporzásától függnek.

Neked ajánljuk
Napi több ezer kilogramm termés várható Európa legnagyobb vertikális farmján Amerikai–brit antibiotikumhasználati vita Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam