2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy a baj az almával és a körtével

Várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem idén a tavaszi fagyok és az aszály miatt; a körtét  ennél is jobban is megviselte az időjárás, abból akár 50-60 százalékkal is kevesebb lehet – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) prognózisából.

A kedvezőtlen időjárás miatt idén 300-350 ezer tonna lehet az almatermés, amely egy átlagos, évi 600 ezer tonnát kitevő termés 50-60 százalékának felel meg. Körtéből idén 13-16 ezer tonnára számítanak a szakemberek, ebből a gyümölcsből egy átlagos évben 32 ezer tonnát szednek.

Képünk illusztráció Fotó: Napi.hu, Marton Szilvia

A gyenge termés oka, hogy tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt, március 22-től május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket, illetve az aszály is komoly károkat okozott – olvasható a közleményben.

Az alma esetében az egyes termőtájak, illetve termesztőkörzetek között nincsenek markáns különbségek, mindenhol az átlagosnál jóval alacsonyabb a termés. A Gala- és a Golden-féléknél viszonylag jó a termés, míg kifejezetten gyenge a Jonagold, Jonathan és Idared fajtáknál. A Red Delicious, a Pinova, a Braeburn, a Fuji fajták termése erősen eltérő, általában gyenge.

A körténél a dunántúli termőtájakon általában nagyon gyenge a termés, az ország északi, északkeleti részein valamivel jobb a helyzet, de a termés itt is jelentősen alulmúlja még a tavalyi, gyenge szintet is. A Vilmos körte várható mennyisége a helyzethez képest elfogadható, a többi fajta általában nagyon gyengén teljesít.
Magyarországon 24 ezer hektáron termesztenek almát, a legjelentősebb termesztőkörzet 17 ezer hektárral Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A körte belföldi termőterülete 2100 hektár, a legjelentősebb termesztőkörzet 3500 hektárral Borsod-Abaúj-Zemplén megye és 1100 hektárral Heves megye – közölte az agrárgazdasági kamara az MTI érdeklődésére.

Neked ajánljuk
Az avokádó lesz a legkeresettebb egzotikus gyümölcs Több fa ültetése több csapadékot hozhat Alig vezették be, máris alkalmazni kellett a hőhullámokra kidolgozott brit figyelmeztető rendszert Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam