2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs lenne a méhek európai fővárosa?

Egyre többet hallani mostanában Bécsről, ahol nemcsak a megújuló energia szerepe nő folyamatosan, de egy nemrég megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy 456 különböző vadméhfaj él az osztrák fővárosban.

A Bécs város megbízásából készített környezeti tanulmány feltárta, hogy az osztrák főváros az egyik olyan hely Európában, ahol a legtöbb vadméhfaj él – ilyenek például a rozsdavörös kőműves méhek, a nagy kék ács méhek és a pelyhesméhek is. Ez nem csoda, hiszen

Bécsben rengeteg a zöldfelület, ahol az állatok kedvükre válogathatnak a helyi virágok, gyógynövények, cserjék és gyümölcsfák közül, amelyekben sok a nekik szükséges nektár és pollen.

A vadméhek különböző helyeken építenek fészket – üreges szárakban, falfuratokban, homokos talajban, felcsavarodott levelekben vagy akár régi dübelek helyén is, ha a lyuk átmérője megfelelő.

Fotó: Shutterstock

Ezek az állatok értékesek a természet és az ember számára, mert beporozzák a gyümölcsöket és a szántóföldi növényeket.

Ezért is fontos a védelmük, melyet Bécs hét pontból álló környezetvédelmi intézkedésekkel ér el. Ezek között szerepel például a permetezés minimális szinten tartása, az épületek zöldítése, valamint a fényszennyezés csökkentése, ami hátrányosan hat a rovarok életritmusára. Ezen kívül sok helyen, például a városháza tetején is, méhkaptárakat állítottak fel mézelő méheknek.

Bécsben jelenleg mintegy 200 millió méztermelő méh él körülbelül 5000 kaptárban, amelyeket méhészetek, egyesületek vagy önkormányzatok gondoznak.

Neked ajánljuk
Gyümölcstermesztés Magyarországon (2000–2018) Eltűnhet a magyar málna a boltokból? A magyar lakosság ötöde allergiás Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam