2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs lenne a méhek európai fővárosa?

Egyre többet hallani mostanában Bécsről, ahol nemcsak a megújuló energia szerepe nő folyamatosan, de egy nemrég megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy 456 különböző vadméhfaj él az osztrák fővárosban.

A Bécs város megbízásából készített környezeti tanulmány feltárta, hogy az osztrák főváros az egyik olyan hely Európában, ahol a legtöbb vadméhfaj él – ilyenek például a rozsdavörös kőműves méhek, a nagy kék ács méhek és a pelyhesméhek is. Ez nem csoda, hiszen

Bécsben rengeteg a zöldfelület, ahol az állatok kedvükre válogathatnak a helyi virágok, gyógynövények, cserjék és gyümölcsfák közül, amelyekben sok a nekik szükséges nektár és pollen.

A vadméhek különböző helyeken építenek fészket – üreges szárakban, falfuratokban, homokos talajban, felcsavarodott levelekben vagy akár régi dübelek helyén is, ha a lyuk átmérője megfelelő.

Fotó: Shutterstock

Ezek az állatok értékesek a természet és az ember számára, mert beporozzák a gyümölcsöket és a szántóföldi növényeket.

Ezért is fontos a védelmük, melyet Bécs hét pontból álló környezetvédelmi intézkedésekkel ér el. Ezek között szerepel például a permetezés minimális szinten tartása, az épületek zöldítése, valamint a fényszennyezés csökkentése, ami hátrányosan hat a rovarok életritmusára. Ezen kívül sok helyen, például a városháza tetején is, méhkaptárakat állítottak fel mézelő méheknek.

Bécsben jelenleg mintegy 200 millió méztermelő méh él körülbelül 5000 kaptárban, amelyeket méhészetek, egyesületek vagy önkormányzatok gondoznak.

Neked ajánljuk
Segítségnyújtás földhasználóknak a gyepes élőhelyek védelmében Újabb környezetbarát lakóparkkal bővül Bécs Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal Szárazon úsznak az egészségügyi dolgozókért
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam