2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hanyatló méhpopuláció komoly gondot okoz majd a mezőgazdaságban

A világ rovarpopulációjának és egyúttal a vadméhek számának csökkenése súlyos következményekkel járhat a mezőgazdasági termelésben, és veszélyezteti a természetes táplálékláncot is egy új tanulmány szerint – írja az MTI.

Amerikai és kanadai egyetemek kutatói hét fontos gyümölcs- és zöldségfélét, valamint csonthéjas termést vizsgáltak meg, amelyeknek szükségük van a vadméhek vagy házi méhek beporzására.

A tanulmány szerzői rámutattak, hogy kutatásuk szerint a beporzók számának csökkenése mérhetően jelentkezik minden általuk vizsgált termés mennyiségének csökkenésében. Egyúttal azt is kiemelték, hogy a nagy mezőgazdasági területeken a vad fajok alapvető szerepet töltenek be a beporzásban.

A kutatók 131 amerikai és kanadai farmról gyűjtöttek adatokat: megvizsgálták a különböző fajtájú méhek előfordulását, és vizsgálták a beporzás hatékonyságát is.

Ezek alapján becsülték fel, hogy országosan évente a termény mekkora értékének előállításában játszanak szerepet a vad beporzó rovarok, és eszerint ez több mint másfél milliárd dollárnyi termény lehet, míg a házi méhek 6,4 milliárd dollár (1895 milliárd forint) értékű termény előállítását segítik elő.

A kutatásban vizsgált termények a tök, az alma, a cseresznye, a meggy, az áfonya, a görögdinnye és a mandula volt. Mint kiderült, a vadméhek átlagosan több virágport tudtak szétszórni egy-egy virágból, mint a házi méhek. Az egyetlen kivételt a kaliforniai mandulatermelő területek jelentették, amelyeken gyakran egyáltalán nem volt jele a vadméhek jelenlétének.

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban publikált tanulmány szerint a vizsgált hét terményből ötnél kimutatható volt, hogy a beporzók hiánya miatt kevesebb lett a termés.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Hagymások ültetése ősszel (videó) Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam