2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A robbanás miatt szinte teljesen megsemmisült Bejrút gabonatartaléka

A Bejrút kikötőjében történt katasztrofális robbanás megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat, és vele együtt az ott tárolt összes gabonafélét is. A jelenlegi készletek egy hónapig fedezik az igényeket.

A megsemmisült bejrúti központi gabonasiló 120 ezer tonna gabona tárolására volt alkalmas – mondta Ahmed Tamer, Bejrút egyik legnagyobb kikötőjének igazgatója, aki arról is beszélt, hogy a Bejrúttól 80 km-re lévő Tripoli kikötőjében nincs gabonaraktár, így a búzát a 2 km-re lévő raktárakba lehet szállítani.

A robbanás idején a bejrúti silóban közel 15 ezer tonna búza volt,

szerencsére egyes hajók rakományait közvetlenül a címzettekhez irányították – magyarázta Ahmed Hatti, a búzaimportőrök szakszervezeti vezetője. Mint kiderült,  az országban tárolt lisztkészletek másfél hónapig elegendők a belső kereslet kielégítéséhez, és már négy hajó vár kirakodásra, ami összesen 28 ezer tonnányi búzát jelent.

Katonák egy romos gabonatároló előtt Bejrútban, a kikötőben bekövetkezett hatalmas erejű, kettős robbanás után két nappal Fotó:MTI/AP/Huszein Malla

A robbanás pillanatában éppen egy egyiptomi hajó ötezer tonnás gabonarakományát pakolták – a szállítmány és a hajó épségben maradt, a legénység két tagja azonban súlyos sérülést szenvedett. 

A gabonakészletek most egy hónapra elegendők – közölte Raoul Nehme, Libanon gazdasági és kereskedelmi minisztere, a Reutersnek azt is kiemelte: Libanonnak legalább három hónapos tartalékra lenne szüksége a biztonságos élelmiszer-ellátáshoz, de ehhez a mennyiséghez is először az alkalmas tárolóhelyeket kell megtalálni.

Neked ajánljuk
Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett Műanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget MarcARC Dufumiera: A termőföldtől a tányérig
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam