2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legyen saját fahéjfánk!

A fahéj a világ egyik legkedveltebb fűszere, melyet számos fogás és ital ízesítésére szokás használni. Ősiségét bizonyítja, hogy kínai és egyiptomi tekercsek is megemlítik, ráadásul még a Bibliában is felbukkan. Mutatjuk, hogyan nevelhetünk sikeresen fahéjfát!

A ceyloni fahéjfa a babérfélék családjának tagja, és egyike a Cinnamomum nemzetiségnek, amely nagyjából 2500 fajt foglal magában. Hasonlóképpen a kasszia- (Cassia cinnamomum) fák kérgéből is szokás fahéjat előállítani.

A fahéj igen jótékony hatással van az egészségre, ráadásul azt is megállapították, hogy a fahéjaldehid segíthet csökkenteni a vérrögök kialakulásának esélyét, illetve gyulladáscsökkentő hatása van.

Fotó: Shutterstock

Így termeszthetünk fahéjfát

A fahéjfa meglepően egyszerűen nevelhető, mert nem igényel túl sok gondoskodást. Ezek a fák viszonylag száraz, jó vízelvezetésű, savas talajban érzik jól magukat, sőt egy nagyobb méretű növénytartóban is eléldegélnek.

Sok napfény kell nekik, ezért lehetőleg tartsuk olyan helyen, ahol a lehető legtöbb közvetlen napfény éri. USDA 9 és ennél melegebb területeken a szabadban is nevelhetők (ilyenkor jól trágyázott, homokos talajra van szükségük).

Méretük is tetszés szerint szabályozható:

rendszeres metszéssel meg lehet tartani 90 cm-es magasságukat, vagy ha van elég helyed, akkor hagyhatod, hogy elérjék 2,5 méteres termetüket is.

Fotó: Shutterstock

A fahéjfa szaporítása

A fahéjfát palántákkal, kigyökereztetett dugványokkal vagy légbujtással lehet szaporítani. A magvak a bogyótermésben találhatók. A magvakat érdemes alaposan letakarítani és kiszárítani, majd lehetőség szerint minél előbb elültetni – tanácsolja az agraroldal.hu.  A csírázás nagyjából három hétig tart. Négy hónappal a csírázást követően nagyobb cserépbe kell ültetni őket, majd később egy még nagyobba, vagy közvetlenül ki a szabadba. Ezt követően a fa méretét a növénytartó határozza majd meg.

Fotó: Shutterstock

A fahéjfa gondozása

A fahéjfa nem igényel túl sok gondoskodást. Mialatt aktívan növekszik, ajánlatos havonta egyszer folyékony műtrágyával támogatni, metszeni pedig szüreteléskor javasolt. Mértékkel öntözzük, és ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet soha ne csússzon 16 °C alá.

A fahéjfának legalább két évre van szüksége, hogy kérge szüretelhetővé váljon. Ezt követően a szárakat ajánlatos a talaj közeléig visszavágni. Az új hajtásokat hagyjuk két évig növekedni, közben pedig metsszük őket rendszeresen, hogy egyenesek maradjanak. Szüreteljük le őket, ha elérik a 2-3 méter magasságot.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam