Legyen saját fahéjfánk!
A fahéj a világ egyik legkedveltebb fűszere, melyet számos fogás és ital ízesítésére szokás használni. Ősiségét bizonyítja, hogy kínai és egyiptomi tekercsek is megemlítik, ráadásul még a Bibliában is felbukkan. Mutatjuk, hogyan nevelhetünk sikeresen fahéjfát!
A ceyloni fahéjfa a babérfélék családjának tagja, és egyike a Cinnamomum nemzetiségnek, amely nagyjából 2500 fajt foglal magában. Hasonlóképpen a kasszia- (Cassia cinnamomum) fák kérgéből is szokás fahéjat előállítani.
A fahéj igen jótékony hatással van az egészségre, ráadásul azt is megállapították, hogy a fahéjaldehid segíthet csökkenteni a vérrögök kialakulásának esélyét, illetve gyulladáscsökkentő hatása van.

Így termeszthetünk fahéjfát
A fahéjfa meglepően egyszerűen nevelhető, mert nem igényel túl sok gondoskodást. Ezek a fák viszonylag száraz, jó vízelvezetésű, savas talajban érzik jól magukat, sőt egy nagyobb méretű növénytartóban is eléldegélnek.
Sok napfény kell nekik, ezért lehetőleg tartsuk olyan helyen, ahol a lehető legtöbb közvetlen napfény éri. USDA 9 és ennél melegebb területeken a szabadban is nevelhetők (ilyenkor jól trágyázott, homokos talajra van szükségük).
Méretük is tetszés szerint szabályozható:
rendszeres metszéssel meg lehet tartani 90 cm-es magasságukat, vagy ha van elég helyed, akkor hagyhatod, hogy elérjék 2,5 méteres termetüket is.

A fahéjfa szaporítása
A fahéjfát palántákkal, kigyökereztetett dugványokkal vagy légbujtással lehet szaporítani. A magvak a bogyótermésben találhatók. A magvakat érdemes alaposan letakarítani és kiszárítani, majd lehetőség szerint minél előbb elültetni – tanácsolja az agraroldal.hu. A csírázás nagyjából három hétig tart. Négy hónappal a csírázást követően nagyobb cserépbe kell ültetni őket, majd később egy még nagyobba, vagy közvetlenül ki a szabadba. Ezt követően a fa méretét a növénytartó határozza majd meg.

A fahéjfa gondozása
A fahéjfa nem igényel túl sok gondoskodást. Mialatt aktívan növekszik, ajánlatos havonta egyszer folyékony műtrágyával támogatni, metszeni pedig szüreteléskor javasolt. Mértékkel öntözzük, és ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet soha ne csússzon 16 °C alá.
A fahéjfának legalább két évre van szüksége, hogy kérge szüretelhetővé váljon. Ezt követően a szárakat ajánlatos a talaj közeléig visszavágni. Az új hajtásokat hagyjuk két évig növekedni, közben pedig metsszük őket rendszeresen, hogy egyenesek maradjanak. Szüreteljük le őket, ha elérik a 2-3 méter magasságot.