2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tizenháromezer növényfajával Új-Guinea világrekorder a szigetek között

A legalább 13 634 növényfajnak otthont adó Új-Guinea világrekordernek számít a szigetek között – derült ki egy új tanulmányból. A világ legnagyobb trópusi szigete ökoszisztémák széles skálájával rendelkezik az alföldi dzsungelektől kezdve a Mont Blanc-nál is magasabb hegycsúcsokkal tarkított területeken fekvő mezőségekig.

Botanikusok a 17. század óta Új-Guineában többezer növényt gyűjtöttek össze, neveztek el és archiválták őket szerte a világon. Becsléseik 9 és 25 ezer között ingadoztak – mondta el Rodrigo Cámara-Leret, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológiai és környezettudományi intézetének munkatársa.  

Fotó: Shutterstock

A tudós vezetésével 19 ország 56 intézetének 99 kutatója összeállította az első szakértők által ellenőrzött listát Új-Guinea és a környező szigetek 13 634 szövetes vagy magasabb rendű növényfajáról.

Új-Guinea ezzel a világ leggazdagabb flórájával rendelkező szigete – 20 százalékkal több növényfaj él itt, mint Madagaszkár vagy Borneó szigetén.

Fotó:Shutterstock

A fajokban messze leggazdagabb növénycsalád az orchideáké, a listákon szereplő növények csaknem egyharmada fa. Különösen fontos, hogy a növények 68 százaléka endemikus, tehát csak a szigeten fordul elő.

„Ilyen mértékű endemikus faji sokszínűség páratlan a trópusi Ázsiában. Indonézia és Pápua Új-Guinea államok, amelyekhez Új-Guinea szigete tartozik, nagy felelősséget vállalnak ennek a pótolhatatlan faji sokszínűségnek a túlélésében” – fogalmazott Cámara-Leret.

Az új lista a biogeográfiai és ökológiai tanulmányok pontosságát jelentősen javíthatja, és megkönnyíti további fajok felfedezését.

„Úgy becsüljük, hogy a következő 50 évben újabb 3-4 ezer növény adódik hozzá” – mondta Michael Kessler, a tanulmány társszerzője és a Zürichi Egyetem botanikus kertjének tudományos kurátora. Kiemelte: ezek a projektek mind fontosak a fajvédelem megtervezéséhez, valamint a klímaváltozás hatásainak és a földhasználat változásának megjósolásához.

Neked ajánljuk
120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam