2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás

A következő 50 évben világszerte jelentősen növekedni fog a talajveszteség mértéke a klímaváltozás mellett az intenzív mezőgazdaság, a fakitermelés és a túllegeltetés miatt – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakértők a víz okozta várható eróziót modellezték egészen 2070-ig 200 országban. Három lehetséges forgatókönyvre építették munkájukat, amelyeket az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) is használ – olvasható a PNAS című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

Eszerint a talajveszteség mértéke 2015-höz képest 30-66 százalékkal megnövekedhet 2070-ig, amelynek fő oka a klímaváltozás.

Ha a mezőgazdasági gyakorlat nem változik és nem hoznak intézkedéseket a klíma felmelegedése ellen, akkor a kutatók szerint évente több mint 28 milliárd tonnányi talajveszteséggel lehet számolni. Ez kétharmaddal több, mint a 2015-re becsült mérték.

Fotó: Shutterstock

Az alacsony és közepes jövedelmű trópusi és szubtrópusi országok számára a tanulmány szerint sokkal nagyobb kockázatot jelent az erózió mértékének növekedése, mint a magasabb jövedelmű, mérsékelt szélességi körökön fekvő országok számára. Hasonlóképpen sérülékenyebben a meredek hegyoldalakkal és kevés vegetációval rendelkező területek.

A talajerózió a termékeny földterület elvesztéséhez vezet, ami csökkenti a mezőgazdasági produktivitást, és ezzel veszélyezteti a népesség élelemellátását.

„A talajerózió azonban befolyásolható fenntartható mezőgazdasággal és megfelelő politikai intézkedésekkel”

– mondta Pasquale Borrelli, a Bázeli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Reményei szerint a kutatócsoport jövendölései hozzájárulhatnak a talajveszteség fenyegető mértékének felismeréséhez.

Neked ajánljuk
Éghajlatváltozásra hangolva – Hormonszabályozott gyökérnövekedés Uniós oltalmat kaptak a soltvadkerti borászati termékek és a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam