2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csehek automatából népszerűsítik a saját krumplijukat

Európa első krumpliautomatája egy hónapja működik a Cseh Köztársaságban. A gépezetet a cseh burgonyafajták népszerűsítésére állították fel.

A krumpli automatikus értékesítésére szolgáló szerkezetet Velhartice településen helyezték el elsőként, mert ez a terület Csehországban a burgonyatermesztéséről híres – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Az automatát a 430 hektáron gazdálkodó Vesa helyi mezőgazdasági szövetkezet telepítette azzal a szándékkal, hogy

őshonos krumplifajtákat értékesítsen és népszerűsítsen ilyen módon.

A krumpliautomata belülről Fotó: Jitka Englová

Az eredeti és egyedi gép szinte azonnal népszerű lett az odalátogató turisták körében. Eredetileg a létesítményt vásárlási akciónak szánták, de végül az értékesítés is nagyon kedvezően alakul: 100 kilogramm krumplit vásárol belőle mindennap átlagosan 60 vásárló.

A vásárlónak 30 koronát (kb. 400 forintot) kell bedobnia az automatába, amelyért 2 kilogrammnyi burgonya gurul ki a falba helyezett csőből a zsákba. Ugyanez a krumplimennyiség egy prágai piacon kétszer annyiba kerül.

A krumpliautomata kívülről
Fotó: Jitka Englová

A gépnek vannak korlátai, csak egy fajta krumplit tud árusítani, bár 20 fajtát termesztenek a környéken. Most a Suzan fajta van a gépben, amelyet majd a Magda fog követni.

Viktor Kopaczka, a Vesa szövetkezet igazgatója azt mondja, sajnálja, hogy a cseh piacon elérhető burgonya 80 százaléka külföldről származik. Ezért koncentrál a szövetkezet a hazai termék népszerűsítésére.

Neked ajánljuk
Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Harmóniában a természettel, minimális ökológiai lábnyommal (rövidfilm) Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam