2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyár, dinnye, szeletem – A magyar görögdinnye még szeptemberben is kiváló minőségű

A koronavírus-járvány miatt tavasszal a termelők bizonytalanok voltak, hogy mennyi dinnyére lesz szükség. Ezért a termőterület a tavalyi ötezerről idén négyezer hektárra csökkent, 160 ezer tonna görögdinnye termett, ami „csak” tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly volt.

Az, hogy a húsz százalékos termőterület-csökkenés mellett csak tízezer tonnával csökkent a görögdinnye mennyisége, a jó agrártechnológiának is köszönhető – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Győrben, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának nyitó rendezvényén. Hozzátette, hogy

a fogyasztói igényeknek megfelelően egyre több a magszegény dinnye, a hibrid és az oltott félék. A termés ugyanakkor jó minőségű, a 160 ezer tonna mintegy 60 százaléka pedig exportra megy, főként Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba.

Dinnyeszüret Jászapátiban 2020. július 16-án. Azokban a napokban kezdődött meg országszerte a görögdinnyeszüret
Fotó: MTI/Vajda János

Az ültetés csúszása és a kedvezőtlen időjárás miatt a betakarítás is kitolódott, ebből következően a görögdinnye elérhetősége is hosszabb lett.

Jó esetben szeptember végéig lehet jó minőségű termést vásárolni az üzletekben.

A fogyasztók átlagosan az 5-7, vagy 4-8 kilogrammos dinnyéket keresik, egy ember pedig 8-12 kilogrammot fogyaszt egy szezonban.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese arról beszélt, hogy idén is Nyár, dinnye, szeletem címmel indították el a fogyasztást ösztönző kampányt. Kiemelte, hogy le kell számolni a görögdinnyéhez kötődő Lőrinc-napi hiedelemmel, amely szerint augusztus 10-től a dinnye belseje kásás lesz.

A hibrid, vagy magszegény fajtáknak köszönhetően a magyar dinnye szeptember végégig élvezhető minőségű.

Fotó: MTI/Vajda János

A kampány szeptember 14-ig tart, ennek részeként kóstoltatásokat tartanak, valamint online felületeken népszerűsítik a görögdinnye fogyasztását.

A görögdinnye jótékony hatással van a szervezetre, alacsony cukor- és kalóriatartalma miatt a diétás étrendbe is beilleszthető. Mivel 90 százalékban vizet tartalmaz, jótékonyan hat az emésztésre, a benne található vitaminok pedig erősítik a szervezetet.

Neked ajánljuk
Megnyílt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár (képgaléria) Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származásjelölési előírásai Arattak a tájfajta ökoparadicsomok (képgalériával) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam