2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy rég betiltott vegyszer, ami még bennünk van…

A DDT egy sikeres rovarirtó szernek indult, de környezeti katasztrófa lett a vége. A betiltása után ötven évvel még mindig kimutatható a vizekben, és szinte a teljes táplálékláncban, az emberben is. Nem csoda, ha sokan kerülnék a vegyszereket, de ez nem mindig kivitelezhető.

A tudatosabban vásárló emberek azért szeretik a biotermékeket, mert nem szeretnének vegyszerrel kezelt élelmiszert fogyasztani.

Az integrált termelésben az okszerű és jó időben végzett kezelésekkel, minimális vegyszerezéssel próbálják a termelők megvédeni a növényeket. A konvencionális pedig a vegyszert használó növénytermesztési mód, ahol a növényvédelemnek köszönhetően magas termésátlagok várhatók – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Rovarölőnek jó volt, de a mellékhatásai katasztrofálisak Fotó: wikipedia.org

A vegyszerhasználat akkor lehet biztonságos, ha betartják a szerre vonatkozó szabályokat, azt, hogy milyen töménységben, hányszor, a növény milyen stádiumában juttatható ki, valamint hogy mennyi a munkavédelmi és az élelmiszer-egészségügyi várakozási ideje.

A növényvédő szerek történetének van egy fekete foltja, ami napjainkig kísért, a nagyon hatékony rovarirtó, a DDT, ami sajnos nem csak a rovarokat irtotta hatékonyan.

A DDT (diklór-difenil-triklóretán) rovarölő hatását Paul Müller svájci kémikus bizonyította, amiért 1948-ban orvosi Nobel-díjat is kapott. Ezt a rovarmérget a II. világháborúban és utána még hosszú ideig használták a tífuszt, pestist, maláriát és sárgalázat terjesztő bolhák, tetvek és szúnyogok irtására is. A növényvédelemben is elterjedt a használata, Európában a krumplibogár ellen vetették be.

Fejtetű irtására is használták a DDT-t Fotó: wikipedia.org

Csak az USA-ban 1942 és 1972 között közel 700 000 tonnát juttattak ki belőle, aminek köszönhetően eltűnt a malária. Bár sok életet mentett meg a szer, de sokat el is pusztított.

Nemcsak a célzott kártevők pusztultak el a szertől, de rengeteg hasznos élőlény is. Emellett beépült a táplálékláncba, és mind a mai napig kimutatható a természetes vizekben, az öntözővizekben és az emberekben is, annak ellenére, hogy 1968-ban a legtöbb országban betiltották a használatát.

Anno tonnaszámra juttatták ki a környezetbe, ezért mutatható ki még ma is Fotó: wikipedia.org

Egy, a közelmúltban történt, halastavakat vizsgáló projekt során a vizsgált vizekben jó néhány gyógyszer hatóanyag mellett számos növényvédőszer-hatóanyagot találtak. A halastavak vizeiben a 426 vizsgált vegyületből 1 rovarirtó szer metabolitot (DDE, ami a hírhedt DDT bomlásterméke), 5 gombaölőt (fungicidet), 7 gyomirtót (herbicidet) és 2 herbicid-bomlásterméket mutattak ki, az üledékekben csupán glifozát-herbicidet és az AMPA nevű metabolitját találták.

Nemcsak a vízben, hanem a benne élő halakban is kimutatható a fenti hatóanyagok többsége.

A legtöbb vizsgált vízmintából a DDT rovarölő szer bomlástermékeit mutatták ki, amelyek az összes vizsgált tó halmintáiban megtalálhatók voltak. Ez, sajnos, egybevág az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) pár éve írt európai hatósági szermaradványértékeivel, amelyek szerint a DDT és bomlástermékei a vizsgált állati termékek (tehéntej, disznózsír) leggyakrabban meghatározott idegen anyagai. A DDT és bomlástermékei a leggyakoribb talajszennyezők, és

bár hazánkban 1968-ban a világon elsők között tiltották be a használatát, az addig kijuttatott mennyiség közel egynegyedével még továbbra is együtt élünk.

A biotermék is lehet veszélyes abban az esetben, ha például gabonákat vizsgálnak: volt példa rá, hogy az azokból készült teljes kiőrlésű termékek gombatoxinokkal voltak szennyezettek.

Ha a területet megfelelő gombaölő szerrel vegyszerezték volna, betartva az élelmiszer-biztonsági időt, valószínűleg sem jelentős vegyszermaradvány, sem gombatoxin nem lett volna a mintákban.

Teljes kiőrlésű készítményekben még fontosabb, hogy a magok ne legyenek gombával fertőzöttek, hiszen itt hántolás híján a gabonaszemek külseje is az élelmiszerbe kerül...

Neked ajánljuk
Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam