2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A japán likőr cefremoslékától boldogabbak a malacok

Szeszfőző mesterek és agrárszakemberek egy csoportja szerint ízletesebb húsuk lesz azoknak a sertéseknek, melyek a japán likőr, a sócsú elkészítése után megmaradt árpát eszik. Úgy vélik, hogy a maradék erjesztett árpában levő tápanyagok csökkenthetik az állatok stresszszintjét, ezáltal jobb minőségű húst adnak.

A japán sócsú egy gyengébb, kb. 25 százalékos alkoholtartalmú, többszörös lepárlással készült ital, amelynek többféle fajtája ismert. Készülhet árpából, rizsből, édesburgonyából, hajdinából, barna cukorból, de akár gesztenyéből vagy tejből is.

A Tokiói Egyetem kutatói hat sertést etettek alapétrenddel kiegészített sócsú lepárlása után fennmaradt szárított keverék árpával, illetve penész- és élesztőmaradvánnyal. A hizlalás háromtól hat hónapos korig tartott.

A sócsúétrenden lévő sertések nyála nagyobb mennyiségű IgA-ellenanyagot tartalmazott, ami arra enged következtetni, hogy ez a fajta takarmányozás egészségesebb, mint a standard tápok etetése. Az is kiderült, hogy a különleges diétát fogyasztó sertések stresszszintje alacsonyabb volt a friss árpával kiegészített normál táplálékkal etetett sertésekénél

írja a magyarmezogazdasag.hu.

Balra a sócsú, jobbra pedig az egyszerű lepárláshoz használt fatartályok, amelyeket a leggyakoribbak a kisebb lepárlókban Fotó: wikimedia.org

A kísérletek során azt is megállapították, hogy azok az egerek, amelyek a desztillációs maradványokat csak egyszer, közvetlenül egy stresszes esemény előtt ették, gyorsabban normalizálódtak, mint más egerek.

A szakértők véleménye szerint a sócsúmaradékkal táplált sertések karaj- és szűzpecsenyerészei jobb minőségűek, ízletesebbek, porhanyósabbak és lédúsabbak voltak, mint a szokásos étrendet fogyasztó sertések húsa.

A jobb minőségű húsból származó zsír alacsonyabb hőmérsékleten olvadt, ami a finom, szájban olvadó textúra érzetét teremtette meg. Ezt a zsírt nagy százalékban egy telítetlen zsírsav, az olajsav alkotja, mely az LDL-, vagy más néven „egészséges” koleszterinszintet növeli.

Összességében tehát a desztillációs maradékokkal történő takarmányozás javíthatja a haszonállatok életminőségét, csökkentheti a gazdálkodók és a szeszfőzők költségeit, illetve javíthatja a környezetet az élelmiszer-pazarlás csökkentésével.

Neked ajánljuk
Jelentős szén-dioxid-kibocsátást okoznak az elvadult disznók Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? Melyik élelmiszert mossuk, és melyiket ne? A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam