2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet?

Az USA után hazánkban is megjelentek a gyanús eredetű, a Távol-Keletről postán érkező vetőmagok. A dologban az a legaggasztóbb, hogy nem lehet tudni róluk, hogy ki küldte, és azt sem, hogy milyen szándékkal. Ami a legfontosabb: senki se ültesse el az ismeretlen magokat, mert azok a hazai természetes élővilágra, a mezőgazdaságra, az emberre is veszélyesek lehetnek, illetve invazív növényfajokhoz is tartozhatnak.

Az egerhirek.hu arról számolt be, hogy a Kínából érkező gyanús csomagokon általában valamilyen kínai felirat van, néhány csomagon az áll, hogy ékszer van benne, de amikor kinyitják, egy adag vetőmagot találnak benne.

Az Egyesült Államokban már hetekkel ezelőtt megjelentek ezek a küldemények. Ott azt tartják, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv

egy internetes csalás lehet, melynek az a lényege, hogy kereskedők a kéretlen csomagok dokumentációjával biztosítanak maguknak alapot arra, hogy a webshopjaikat elárasszák hamis pozitív értékelésekkel. A hatóságok azonban óvatosságra intenek a magokkal kapcsolatban.

Ilyen gyanús csomagokban érkeznek a kéretlen és vélhetőleg veszélyes vetőmagok Fotó: egerhirek.hu

A Heves Megyei Kormányhivatal arra kéri azokat az egri embereket, akik kaptak hasonló küldeményeket, hogy

nehogy elültessék az ismeretlen magokat, mert a természetes élővilágra, a mezőgazdaságra vagy akár az emberre is veszélyesek lehetnek, illetve invazív növényfajokhoz is tartozhatnak.

Az Eger Hírek kérdésére a Heves Megyei Kormányhivatal növényvédelmi hatósága megerősítette, hogy ültetésre alkalmas szaporítóanyag (vetőmag, gyökeres növény, dugvány vagy szemzőhajtás) kizárólag növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európa Unió területére. A dokumentumokkal a küldő ország növényegészségügyi szervezete garantálja, hogy a növényanyag megfelel az Európai Unió előírásainak.

Az ilyen csomagolásban érkezett tökmagot is égessük el Fotó: egerhirek.hu

A Heves Megyei Kormányhivatal növényvédelmi hatósága éppen ezért felhívja a figyelmet, hogy

az igazolás nélkül, külföldről érkező növényi részekkel behurcolható nem honos növénykárosítók veszélyt jelentenek a hazai növénykultúrára! Az ismeretlen eredetű magvakat semmiképpen sem szabad elültetni, azokat meg kell semmisíteni.

Az Egyesült Államokban úgy tartják, hogy a megsemmisítésnek elsősorban környezetvédelmi, járványügyi és nemzetbiztonsági okai vannak:

  • a magokból invazív növények is kikelhetnek,
  • akár betegségeket és kórokozókat is rejthetnek,
  • sőt lehet ez egy formája a biológiai hadviselésnek is, mivel az ismeretlen növények kikelve mérgezgetik a többi növényt, állatokat és akár embereket is.

Angol nyelvű beszámoló a kéretlen magok veszélyeiről:

Minderről már Ryan Quarles, Kentucky állam mezőgazdasági főbiztosa is beszélt, aki elmondta: éppen az a legnagyobb baj a magokkal, hogy nem tudjuk, az egész csak átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet.

A megsemmisítés leghatékonyabb eszköze az lehet, ha a kéretlen magokat egyszerűen elégetjük. Semmiképpen sem javasolt a magok szemétbe való dobása sem, mert azok később ugyanúgy kihajthatnak.

Neked ajánljuk
Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: egerhirek.hu
Vissza
Hírfolyam