2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre népszerűbbek a befektetők körében a rovarevő startapok

A koronavírus-járvány tovább fokozta a globális élelmezésbiztonsági aggodalmakat, ezen belül az éghajlatváltozás közepette is fenntarthatónak igényelt fehérjeforrások biztosítását. Lehet a válasz erre a rovartenyésztés, amellyel némely európai startup már próbálkozik is?

A kérdés megválaszolásához először is nézzük, valójában miről szól a rovartenyésztés. Ázsiában és Dél-Amerikában ennek már vannak hagyományai, magában foglalja a rovarok tenyésztését, felnevelését és a belőlük készült élelmiszer elkészítését is – írja az Origo.

A rovarokat úgy tartják, mint a többi állatot, bár sokkal nagyobb mennyiségben, mint a tipikus gazdaságban nevelt jószágokat.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete a rovarokat is a jövő fontos fenntartható élelmiszerforrásai közé sorolta, mivel a fogyasztásuk környezeti hatása lényegesen kisebb, mint a hagyományos húskészítményeké –
csak nagyon kevés táplálékra és némi vízre van szükségük.

A rovartenyésztés nagy társadalmi-gazdasági haszonnal jár a bolygó szegényebb régióiban élő emberek számára is. A rovarok vadon gyűjthetők, termeszthetők és feldolgozhatók mind a városi, mind a vidéki területeken, ami az értékesítést követően jövedelmet biztosíthat.

A társadalom és a Föld számára nyújtott előnyök széles skálájával nem csoda, hogy az európai startupok már hozzáláttak ennek a területnek a meghódításához – és komoly pénzeket is begyűjtöttek ehhez. Tavaly több mint 100 millió eurónyi tőkét sikerült összegyűjteniük, köztük 20 millió eurónyi támogatást az európai unióból.

A befektetések azt célozták, hogy világszerte vezető szerepet töltsenek be az állati táplálékok alapanyagául szolgáló fehérje termelésében, alternatívát kínálva a szójafélékkel szemben.

Az ehető rovarok tenyésztésének listáját Franciaországban a Jimini vezeti, amely folyamatosan bővíti termékkínálatát a fogyasztásra kész rovarokkal. Itt működik az Ÿnsect és a Innovafeed is. Németországban a FarmInsect startup és a müncheni Agritech startup dolgozik azon, hogy a gazdálkodók rovarokat termeljenek a környezetükben keletkező hulladék felhasználásával. Összességében a tények azt mutatják, hogy ezek a startupok valódi alternatívákat tárnak fel, még akkor is, ha a rovartenyésztés nem mindenki ízlésének felel meg.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola A nyomtatható és újrahasznosítható telefonok vethetnek véget a nyersanyagpazarlásnak Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások Idén az erdőírtás ellen harcolók érdemelték ki a „zöld Nobel-díjat”
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam