2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódik a nagy mezőgazdasági összeírás

Folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020. Ennek során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók szeptember 19. és november 22. között. A válaszadás az érintettek számára kötelező.

A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét, strukturális jellemzőit felmérő teljes körű, országos felvételből nyert adatok a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolják, ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke.

A felmérés első szakasza június 5. és 30. között volt, ekkor online lehetett kitölteni a kérdőívet. A mostani, második szakaszban az összeírók szeptember 19. és november 22. között keresik fel a gazdákat. 

Az agrárcenzusra az egész világon tízévente kerül sor. A felmérést az Európai Unió tagállamaiban 2019 ősze és 2021 tavasza között végzik.

A KSH az idei összeíráskor megkeres minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi felmérések, illetve az adminisztratív nyilvántartások alapján értékesítési céllal végezhetnek termelést, továbbá valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet. Ez a második legtöbb embert érintő felmérés hazánkban a népszámlálás után. Ez alkalommal összesen mintegy 750 ezer címen érdeklődnek a statisztikusok.

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között a növénytermesztési jellemzőkről, az állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve a gazdaságok egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, továbbá az agrárdigitalizációról is. Így az összegyűjtött adatok széles körű elemzési lehetőséget biztosítanak majd.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Betiltott méreggel készülnek rágcsálóirtásra Ausztráliában (videókkal) Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Drónokkal a gyomok ellen A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam