2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két fontos ok miatt is válasszunk hazait!

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Ha hazai terméket választunk, nem csupán a magyar munkahelyeket támogatjuk, de védjük a környezetet is.  

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány mellett az idei év időjárása is komoly próba elé állította a gazdálkodókat.

A nyári aratású szántóföldi növények közül őszi búzából 4,7 millió tonna termett, míg árpából mintegy 1,3 millió tonna. Ez a mennyiség elegendő az ország ellátására, sőt exportra is jut bőven. Az őszi betakarítású növényeknek jót tett a csapadék, napraforgóból 1,8 millió tonna feletti, míg kukoricából 8,3 millió tonna feletti eredmény várható.

A zöldség- és gyümölcságazatban azonban a tavaszi fagy, majd az esőzések miatti fertőzések komoly mennyiségi és minőségi problémát okoztak. A meggy, az alma, körte, a kajszi- és őszibaracktermés is jelentősen elmarad a korábbi évekétől.

A miniszterhelyettes elmondása szerint a kormány gyorsan reagált a koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági nehézségekre, amely hatások alól a szőlő- és borágazat sem mentesült. A járvány miatti károk mérséklése érdekében az Agrárminisztérium 2,2 milliárd forintos keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt a kis- és közepes méretű borászatoknak, amelyet több mint 710 borász igényelt meg.

A növénytermesztés mellett az állattenyésztés is komoly kihívásokkal került szembe a járvány következtében. A víziszárnyas ágazatot kétszeresen is sújtotta a járványhelyzet, hiszen a koronavírus mellett idén januárban megjelent a madárinfluenza is. A sertéságazatban egyszerre kell megküzdeni a sertéspestis okozta exportkorlátozásokkal és a koronavírus okozta piaci zavarokkal. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam