2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet

Az ország túlnyomó részén az ősz első napja óta csontszáraz az időjárás. A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már nagy szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre, ám erre a közeljövőben sem mutatkozik nagy esély.

A 30 napos csapadékösszeg hazánk döntő részén már jócskán (20-60 milliméterrel) elmarad a sokéves átlagtól.

A talajok egyre szárazabbak, különösen az Alföldön: a felső félméteres rétegben itt már a kritikus 40 százalékot sem éri el a talaj nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában. Nyugaton és északon valamivel jobb a helyzet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint Miskolc térségében az őszi vetések után időben elmunkált táblák talaja a 20-50 centiméteres rétegben jelentős nedvességet raktároz, míg a szomszédos kukorica alatt ez a réteg nagyon száraz.

A kukorica a teljes érés azon fázisához közeledik, amikor további csapadékra már nincs szüksége. A másik nagy területen termesztett szántóföldi növényünk, a napraforgó, az állományszáradás fázisában jár, zajlik a deszikkálása és a betakarítása. Mindkét növényünkre kedvező a meleg, száraz időjárás. Optimális az idő a most érő gyümölcsök számára is, a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához és a mezőgazdasági munkákhoz.

A repce szempontjából azonban már nem ilyen kedvező a helyzet: ahol még augusztus végén a földbe került a mag, ott a növény megkapta a keléshez szükséges csapadékot, és jelenleg 2-4 leveles állapotban van. A további fejlődéséhez azonban most már égető szükség lenne az esőre, különösen ott, ahol csak az eső után vetették el a magot (főleg a déli országrészben, ahol nem esett akkor sem). Miután azonban jelentős, országos csapadéknak a következő 6-8 nap során kicsi az esélye, így a repce szezonja sokfelé nehezen indul, vontatott, hiányos kelés és lassú kezdeti fejlődés vár rá.

Repcearatás Fotó: MTI/Varga György
Neked ajánljuk
Öntözés nélkül már elképzelhetetlen a mezőgazdaság a forró nyarakon Németh Lajos meteorológus véleménye a magyar mezőgazdaságot érintő klímaváltozásról (videó) Egyre komolyabban fenyegeti a vízhiány a chilei rézkitermelést Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam