2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve

A szervezet elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják az Európai Tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

A magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter az ülést követően kiemelte, hogy alapvetően három elvárásnak kell megfelelnie az új KAP-nak:

  • kellően ambiciózus költségvetés,
  • megfelelő szakpolitikai eszközök és
  • egyszerű, a gyakorlatban végrehajtható szabályok.

Az állam- és kormányfők július végén megállapodtak az unió következő hétéves költségvetéséről, amelynek részeként a KAP-ra fordítható források nagyságát is meghatározták. Szinén kiemelt jelentőségű, hogy a magyar részesedés arányát sikerült megőrizni, aminek eredményeképp az elkövetkezendő hét évben a magyar agrárium több mint 12 milliárd euró uniós forráshoz jut majd.

Fotó: Shutterstock

A szakpolitikai kérdésekről a tagállamok agrárminiszterei döntenek majd a tervek szerint a Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 19-20-i ülésén.

„A hátralévő, keménynek ígérkező tárgyalások során azért küzdünk majd, hogy a magyar gazdák számára kiemelten fontos területalapú, termeléshez kötött, valamint beruházási támogatások az új időszakban is megmaradjanak”

– emelte ki Nagy István, hozzátéve: szintén komoly vitára lehet majd számítani az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelével kapcsolatban, amelyek olyan érzékeny ágazatoknak biztosítanak kiegészítő támogatást, mint a húsmarha, az anyatehén, a tej vagy az anyajuh.

A legtöbb tisztázásra szoruló részletszabály az új támogatáselosztási modell kapcsán maradt fenn. Különösen fontos, hogy olyan szabályozást tudjunk elfogadni, amely a lehető legegyszerűbb módon biztosítja, hogy a gazdák minden évben időben megkapják az őket megillető támogatásokat – hangsúlyozta az agrárminiszter.

A KAP-reformra vonatkozó tanácsi álláspont elfogadásával párhuzamosan az Európai Parlament is kialakítja saját álláspontját. Ezt követően kezdődhet meg a KAP-egyeztetések végső szakasza, amikor a tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság háromoldalú tárgyalások keretében próbál végső megállapodásra jutni.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam