2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rovarokat riasztó növényi illatok

Bár több mint háromezer olyan növény létezik, amely elűzi a rovarokat, többen inkább saját magukra és a családjukra is veszélyes vegyszereket használnak erre a célra. Hosszú távon azonban egy-egy szúnyogcsípés kevésbé veszélyes, mint az, ha az amúgy is szennyezett környezetünket tovább terheljük az otthonunkban kifújt vegyszerekkel. Nagy Z. Róbert ajánlásai.

Bár a légy- és szúnyoginvázió lassan enyhülni kezd, a molyok és más rovarok télen is bosszúságot okozhatnak számunkra. Sokféle népi megfigyelés támasztja alá azt, hogy bizonyos növények illatát nem kedvelik a rovarok.

Régen a veteményeskertekben szokás volt a konyhához közel ilyen növényeket ültetni, nemcsak kényelmi megfontolásokból, hanem azért is, hogy elűzzék a rovarokat és élősködőket. „A varádics például elijeszti a hangyákat. Ahol sűrűn nő a zsálya, és levendulabokrok tövében ritka a kullancs” – olvasható a Csodatévő gyógynövények című könyvben.

Kámfor és szegfűszeg szúnyogűzésre

Áztassunk kámforba egy szivacs- vagy textildarabot, majd akasszuk fel a szobában, és megszabadulunk a szúnyogoktól. A hatás fokozható, ha előbb elkapkodjuk a bent levő legyeket, szúnyogokat, majd a kámforos textilt az ablak közelében helyezzük el, így azt elkerülik a rovarok. Ha a szőnyegeinket kámfor- vagy szegfűszegporral szórjuk be, elpusztulnak a rajtuk élősködő lárvák.

Molyokat űz a cédrus

A cédrusesszencia hatékony legyek, molyok és szúnyogok ellen. Egy cédrusesszenciával bevont puhafa láda éppoly biztosan elriasztja a molyokat, mint a cédrusfából készült láda. A cédrusfa szekrényeket időről időre tanácsos cédruseszenciával meglocsolni, felfrissítés képen.

Levendula

A levendula illatát sem kedvelik a ruhamolyok, ezért régen gyakori illatosítója volt a ruhásszekrényeknek a szárított levendulavirág.

 

Kamilla

Kiváló testfelületi szúnyogűző szer az erős kamillaforrázat. Készítsünk kamillavirágból erős főzetet, majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le. Kenjük be testünk fedetlen részeit ezzel a főzettel, és hagyjuk magunkra száradni. El fog kerülni bennünket minden rovar, és még az illata is kellemes e forrázatnak.

Mentafélék

A mentahajtások és a mentaesszencia elriasztja a legyeket, bolhákat. Akasszunk mentacsokrot az ajtó- és ablaknyílásokba, a macska vagy a kutya zugába, minden olyan helyre, amely máskülönben vonzaná a rovarokat és élősdiket.

Kvasszia

Ez a fa Dél-Amerikából és az Antillákról származik. Szagtalan, de tartalmaz egy sajátos keserű hatóanyagot, amely intenzívebb és tartósabb minden más szubsztanciánál. Keserű anyaga teszi hatásos rovarölővé. Legyek ellen öntsünk fél liter forró vizet 7-8 kvassziaforgácsra, és édesítsük cukorral vagy melasszal. Amikor a keverék kihűlt, öntögessük szét csészékbe, és helyezzük ezeket a csészéket a légyjárta szobákba.

Borsfű vagy Borsikafű

Elhajtja a legyeket. Tanácsos borsfűlébe mártott vattát vagy egy borsfűvel töltött zacskót helyezni oda, ahol a kutya vagy a macska aludni szokott.

Fotók: Shutterstock, gyogyszernelkul.hu

Neked ajánljuk
Éjjel nyíló virágok (képgalériával) Éjjel nyíló virágok (képgalériával) Gyeptetős házak (képgaléria) Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam