2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melegkedvelő növényeket hozhat a klímaváltozás a Rajna vidékére

A földközi-tengeri partok jellegzetes kísérői, a platánok és a fügék is elszaporodhatnak és kiszoríthatják a fűzfákat a német Szövetségi Hidrológiai Intézet (BfG) becslései szerint.

A klímaváltozás miatt valószínű, hogy a Rajna vidékének körülményei tartósan mediterrán irányba tolódhatnak el. Az egyes növények, például a cukkini és a sárgadinnye növekedéséhez szükséges, optimális feltételeket biztosító időkeret olyannyira kitágulhat, hogy termést is hozhatnak.

Peter Horchler, a BfG biológusa szerint ezeknek a növényeknek a magjai például víztisztító telepekről vagy a kiskertekből származó kerti hulladékkal kerülhetnek a Rajna-medencébe.

Fotó: Shutterstock

Amikor 2018-ban rekordalacsony szintre süllyedt a Rajna vízállása, a kavicsos partokon paradicsomok kezdtek növekedni és érni, de találtak ott eredetileg Afrikából származó görögdinnyét is, amelynek termései azonban kicsik maradtak.

Az állatoknál a hosszabb, forró időszakokban megnövekvő vízhőmérséklet és az alacsony vízállás együttese erősen növeli az anyagcsere energiaszükségletét Sebastian Flues, a BfG szakértője szerint. Ez halak és kagylók tömeges pusztulásához is vezethet.

Azt nem lehet előre megjósolni, mely állatfajok tűnnek el hosszú távra a Rajnát érintő klímaváltozás miatt, és melyek azok, amelyek képesek lesznek megtelepedni.

Neked ajánljuk
Ismerik és támogatják a klímacélokat a magyar vállalatok Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Beépített enzimek segíthetnek megoldani a műanyaggal kapcsolatos kihívásokat Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre? Elefántok tízezreit veszélyeztetik az Afrikába tervezett kőolajfeltárások
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam