2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért

A mezőgazdasági természeti sokféleség egyre látványosabb csökkenését felismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői közös állásfoglalást írtak alá az élő rendszerek védelméért, az agrárium jövőjét meghatározó agrártámogatások természetbaráttá tételéért.

A mezőgazdasági termelés az elmúlt másfél évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Valamennyi mértékadó termelési mutató (kijuttatott anyagok használata, gépesítettség mértéke, terméshozam) meredeken emelkedik – olvasható a szervezetek MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ennek a fejlődésnek ugyanakkor a természeti rendszereink látják kárát:

a mezőgazdasági természeti sokféleség 30 százalékkal csökkent 15 év alatt, apróvadfajaink állománya vészesen fogyatkozik. Aggasztóan alakulnak a mezőgazdasági termelés alapjául szolgáló vadon élő és háziasított beporzó rovarfajok állományai is, amelyek 75 százalékkal csökkentek 30 év alatt.

A három szervezet külön-külön javaslatot tett Forrás: mme.hu

A hazai folyamatokkal azonos tendenciát mutatnak a környező országok környezeti vizsgálatai, Európa egészének mezőgazdasági élőhelyei vannak veszélyben.

A közös agrárpolitika (KAP) alakulása érdemben befolyásolja az agrárium jövőjét, ezért az MME, az OMVK és az OMME állásfoglalást dolgozott ki azon garanciákról,

melyek a következő évtizedben a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenésének megállításához szükségesek.

A most aláírt, ágazatokon átívelő összefogás reményt adhat a mezőgazdasági élőhelyeken fenyegető ökológiai válság elkerülésére, az apróvadállományok további csökkenésének megakadályozására és a beporzó rovarok – köztük a házi méh – hazai helyzetének javulására.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam