2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gímszarvasbikák több mint felét hazai vadászok ejtették el Zalában

A korábbi években a gímszarvasbikák jelentős részét külföldi bérvadászok lőtték ki, a tavalyi trófeabírálaton bemutatott 1085 példány mindössze 26 százalékát ejtették el hazai vadászok.

Az idén, az ősz első két hónapjában 854 gímszarvasbika-trófeát bíráltak el, több mint 20 százalékkal kevesebbet, mint a 2018/2019-es vadászati év azonos időszakában – közölte Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.

A trófeák 66 százaléka (563 trófea) lett érmes, amelyből 94 példány szerzett aranyérmet. A megyében tíz kiemelkedő képességű gímbika került terítékre, a trófeák 230 nemzetközi pontot meghaladó értéket értek el. A szakszerűtlen elejtés aránya 8,6 százalék volt. A legnagyobb, 14,57 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikát Nagyhorváti határában, a Pacsai Vadásztársaság területén ejtették el, a Héthatár Vadásztársaság területén, Orosztony környékén pedig egy 15 esztendős, 13,30 kilogramm trófeasúlyú példány került puskavégre.

A top tíz példányból hetet, köztük a legnagyobb trófeasúlyú gímszarvasbikát hazai vadászok lőtték ki. Az interneten közzétett vadászati árjegyzék szerint a Zalaerdő Zrt. vadászterületén a gímszarvasbika kilövése 12 kilogramm trófeasúlytól 17 300 euróba kerül.

Lázár Attila összegzése szerint október 27-ig a kilőhető gímbikák 45 százalékát ejtették el, míg tavaly csaknem 58 százalék került terítékre. Az április 15-től szeptember 30-ig tartó őzbakvadászaton 1731 példányt bíráltak el, 128-cal kevesebbet, mint tavaly.

Gímszarvasok Gerecsénél Fotó: Shutterstock

A 2020/2021-es vadászati évben 6700 gímszarvas, 5700 őz, valamint az állomány csökkentése és az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása érdekében rekordszámú, csaknem 19 ezer vaddisznó kilövését – a tavalyi darabszám 150 százalékát – hagyták jóvá.

Győrvári Attila megyei fővadász elmondta: a vaddisznó elejtésére kiírt kvóták 40 százalékát szeptember 30-ig kellett teljesíteni, a kilövésekben a hivatásos vadászok mellett a vadásztársaságok tagjai is részt vettek. Jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt a külföldi vadászok kisebb számban tudtak részt venni a vadászatokon. Az ősz első két hónapjában (nagyrészt osztrákoknak) 384 vadászati engedélyt adtak ki, csaknem 60 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A hazai vadászoknak Zalában 2658 vadászjegyet érvényesítettek. Kitért arra, hogy a vadgazdálkodóknak az export csökkenése miatt további bevételkiesést jelent, hogy a szarvashús felvásárlási ára kilogrammonként a tavalyi ezer forintról 500 forintra csökkent, a vaddisznóhúst kilogrammonként átlagosan 100 forintért tudják értékesíteni.

Neked ajánljuk
Németh Lajos meteorológus véleménye a magyar mezőgazdaságot érintő klímaváltozásról (videó) A puszta világa – 1960-ban (dokumentumfilm) Kittenberger Kálmán: A megváltozott Afrika (Rádiószínház – 2018. 10. 01.) Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam