2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárnyal a bioalma piaca

A bioalma a koronahelyzet nyertesei közé tartozott tavasszal – állapította meg az agrárpiaccal foglalkozó német AMI –, kérdés, hogy most ősszel mi lesz. Mindenesetre egyelőre jól fogy az áru, és nem kellett a termesztőknek árat csökkenteniük.

Az Európai Bioalma-termesztők Fórumának adataiból kiindulva – a szervezet tagjai állítják elő a nyugat-európai bioalmatermés mintegy 50 százalékát – úgy tűnik, van elegendő áru az európai piacon – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu.

A bioalmafórum tagjainál az idei termés a 2018-as rekordot is felülmúlja, a tavalyihoz képest pedig 40 ezer tonna a plusz.

A szezon eddigi heteiben az értékesített mennyiségek meggyőzők, az árak pedig stabilak. Kérdés, hogy a következő hetekben, az erősödő koronavírus-nyomás által teremtett piaci helyzetet is ki tudja-e majd használni a bioalma a tavaszihoz hasonlóan.

Emlékeztetőül: márciusban és áprilisban 25-30 százalékkal megugrott a biogyümölcs forgalma a 2019-es azonos időszakhoz képest, miközben a nem bio almából nem volt elég.

Fotó: Shutterstock

Még nem sok idő telt el a szüret óta, egyelőre még komoly versenyt támaszt az áruházlánci almának a saját kertekben megtermett gyümölcs – főleg, hogy idén nagyobb a hangsúly az önellátáson –, emiatt a konvencionális alma forgalma még elég vontatott. A bioalmáé mindenesetre zavartalanul szárnyal.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam