2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk őket, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

Úgy vélik, jobb, ha hagyjuk a lehullott leveleket a talajon, ezáltal jobban óvjuk a Földet, és kevesebb szemetet termelünk. Ha mégis úgy éreznénk, túl sok levélhalom gyűlt fel, menjünk át rajta mulcsozó fűnyíróval, azaz aprítsuk fel, hetente egyszer – javasolják a gyepgazdálkodás tudományával foglalkozó szakemberek.

Három ok arra, hogy miért ne gereblyézzük össze a leveleket – David Mizejewski, az amerikai országos vadvédelmi szövetség (National Wildlife Federation) természettudósa szerint:

  1. Nem kell hatalmas összegeket kiadni növényvédő és tápláló szerekre, hogy a kertünk egészséges maradjon. A levelek elfedik a gyökérrendszert, megőrzik a talaj nedvességtartalmát, elnyomják a gyomokat. Lassan bomlanak le, és fontos tápanyagokat juttatnak a talajba. Ez egy tökéletes rendszer, semmi sem vész el a természetben.
  2. Kevesebb műtrágyát kell alkalmazni, ha hagyjuk lebomlani a leveleket a talajon. Kevesebb trágyalefolyással pedig csökkenthető az egyre riasztóbb méreteket öltő algavirágzás, melynek egyik kiváltója a vízfolyásokba került felesleges trágya – ez elpusztíthatja a vadon élő állatokat, de káros lehet az ember egészségére is.
  3. Kevesebb hulladékot termelünk. Az amerikai környezetvédelmi hivatal szerint a kerti hulladék mennyisége, mely tartalmazza a lehullott leveleket is, 34,7 millió tonna volt 2015-ben, amely az összes hulladékmennyiség 13 százalékát tette ki. A nagy részét – 21,3 millió tonnát – állami program keretén belül mulcsolták vagy komposztálták; 10,8 millió tonnát (az összhulladék 8 százalékát) pedig elvittek a hulladéklerakó helyekre.
Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy a levélhulladékot bezsákoljuk, és a szemétlerakó helyre küldjük. Amellett, hogy sok helyet foglalnak, metán is képződhet a lebomlásuk alatt, ha más szerves hulladékkal keverednek. Ez az erős üvegházhatású gáz hozzájárul az klímaváltozáshoz.

A természettudós szerint a pillangók és a madarak is függenek a levélalomtól. A téli hónapokban sok lepke és molylepke található a levélhulladékban báb vagy hernyó formában. A gereblyézéssel pillangók teljes populációját semmisíthetjük meg.

A levélalomban megbúvó rovarok elpusztításával kevesebb élelem marad a madaraknak, akik így nem tudják táplálni fiókáikat. Különösen fontos erre figyelni, hisz 1970 óta mintegy hárommilliárd madár tűnt el az észak-amerikai kontinensről.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra Jelentős politikai változások és technológiai áttörések nélkül nem szabadulunk meg a fosszilis energiától
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam