2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra van menyhal a Balatonban

Van egy olyan őshonos halfaj a Balatonban, amelynek horogra akasztásához szinte kizárólag csak a téli estéken van esély. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. öt évvel ezelőtt indította el menyhal-újrahonosító programját, amely mára beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A program sikeres, azonban az állomány megerősödéséig még várni kell, és addig a helyi horgászrend tiltja a hal elvitelét. Egyelőre ritkaságszámba megy egy-egy menyhalfogás – számolt be róla az agroinform.hu.

Az első kifogott példányról tavaly nyáron adott hírt a társaság, azóta folyamatosan akadnak horogra a menyhalak: az év elején Badacsonynál, ősszel és novemberben pedig Szántódnál fogtak ki egy-egy példányt.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója 2015-ben a tihanyi kompkikötőben engedte az első kosárnyi kétnyaras példányt a tóba. Ezt követően 2017-ig 650 kétnyaras, 2550 egynyaras, 7000 előnevelt és 40 000 zsenge ivadék került a tóba a Balaton Halállományáért Alapítvány nyújtotta forrásból.

Fotó: horgasz.hu

A munkát 2016-ban már állami támogatással tudták folytatni a szakemberek a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékével együttműködve. A két éven át tartó újabb projekt a Földművelésügyi Minisztérium finanszírozásában valósult meg.

2018-ban nem sikerült a menyhal szaporítása a hazai termelőknek, egy évre rá viszont igen. Az idei évben is folytatódott a telepítés: 11 000 db egynyaras példány lelt új otthonra a Balatonban az Agrárminisztérium támogatásával.

A menyhal egykor őshonos volt a tóban, és természetes úton, feltehetően a Duna felől jutott el a magyar tengerbe. Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását tarka meny néven.

Még az 1960-as évek elején is gyakran lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén, azonban állományát az 1965-ös nagy halpusztulás jelentősen meggyengítette, majd az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését. Mára azonban az angolna annyira megritkult a tóban, hogy már bízni lehet a menyhal túlélésében.

Neked ajánljuk
Németh Lajos meteorológus véleménye a magyar mezőgazdaságot érintő klímaváltozásról (videó) A puszta világa – 1960-ban (dokumentumfilm) A kihalás szélén áll egy gyíkfajta Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam