2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon

Az elmúlt egy hónapban már több száz szürkemarha-borjú született a hortobágyi téli szállásokon. Negyven állat születését különösen nagy várakozás övezi, egy eddig példátlan tenyésztési program utódai ők, amelyek a legendás 60-as évek szürkemarha-vérvonalát vihetik tovább.

A hóval együtt az első szürkemarha-borjak is megérkeztek: miután novemberben a gulyákat beterelték, azonnal „potyogni” kezdtek az állatok – fogalmazott az InfoRádiónak a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember abban reménykedik, hogy számuk végül a 800-900-at is elérheti majd.

2020 különlegessége, hogy a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületével közösen egy új tenyésztési program is kezdetét vette, amely során a vonalalapító bikák – amelyek az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején éltek – örökítőanyagát hatvan válogatott üszőbe helyezték el tavasszal a szakemberek. Az előzetes vizsgálatok pedig azt mutatják, hogy ezek közül negyven üsző fog borjat adni az említett bikáktól – ismertette Medgyesi Gergely. Reményeik szerint a negyven állat fele hím lesz, ők ugyancsak tenyészbikák lehetnek a későbbiekben, és majd az egyesület határozhat arról, hogy a honalapító állatok utódai mely tenyésztő társaságokhoz kerülhetnek.

Az említett eljárás korábban egyáltalán nem volt szokás sehol, ezért személy szerint nagyon örül annak, hogy ez a magyar szakembereknek eszébe jutott.

Bár az örökítőanyag mennyisége véges, jó pár éven keresztül vissza lehet majd nyúlni az alapító bikákhoz, emelve ezzel a fajtának a fényét és elismertségét.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az egyesület tenyésztésvezetőjének véleménye szerint a magyar szürke marhák genetikai sokfélesége mára viszonylag beszűkült, azonban az örökítőanyagnak hála ezen a téren most stabilitást kaphat a faj.

A tenyésztőknek nyilván az a legfontosabb feladata, hogy egészséges, erős, a fajtára jellemzően minden szempontból megfelelő állatot állítson elő, ezért a most indult folyamatnak sok évtizedre előrevetítve komoly pozitív hatásai lehetnek. A program egyben lehetőséget ad arra, hogy a tapasztalatait összegezve a későbbiekben más fajok esetében is alkalmazhassák az itt szerzett tudást.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam