2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Írd alá most! Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri, hogy az EU (és aláírásunkkal mi is) támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek. Magyarországról 15 750 aláírásra van szükség.

A beporzók védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, változatos gyümölcsök, ételek kerüljenek a tányérunkra. Az ügy ezért egészségünk és környezetünk védelme szempontjából egyaránt fontos. 

„Azért fogunk össze az EU minden részéről, hogy felhívást intézzünk egy méhbarát mezőgazdaságért, amely jó a gazdáknak, az egészségünknek és a környezetnek. Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek”

– olvasható a Magyar Természetvédők Szövetsége felhívásában.

Az MTVSZ szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek az alábbiakat:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonását az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetnek a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíthetik.
  • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

Az EU szabályai szerint ha legalább egymillió uniós polgár kifejezi erre vonatkozó szándékát, azzal jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatja fel az Európai Bizottságot. A kezdeményezés sikeréhez ezen felül legalább hét tagállamban el kell érni egy lakosságarányos küszöböt.

Magyarországról tizenötezer-hétszázötven aláírásra van szükség.

A petíció ide kattintva található meg, s írható alá, a felhívás teljes melléklete pedig itt olvasható el.

Neked ajánljuk
Már keleti vízidarát is ajánlanak ételként a nyugati embereknek Már keleti vízidarát is ajánlanak ételként a nyugati embereknek Elon Musk sok műholdat akar még kilőni, az európaiak tiltakoznak (videóval) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam