2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Franciaország: védett lett a békabrekegés, a kakaskukorékolás, a tehéntrágya és a lócitrom szaga is

A francia szenátorok csütörtökön adták meg végleges jóváhagyásukat a törvényre, amelyre a vidéken élők és az ott vakációzók között egyre gyakoribbá váló konfliktusok miatt lett szükség. A törvény célja, hogy megvédje a falusi élet mindennapi alkotóelemeit a békére és csendre vágyó, újonnan vidékre érkezőkkel szemben.

„A vidéki élethez el kell fogadni néhány kellemetlenséget is” – mondta Joel Giraud vidékügyi miniszter.

A tehenek nyakában szóló harangokat, a tücskök ciripelését, a traktorok kora reggeli zaját mind Franciaország vidéki öröksége részévé nyilvánították.

Az országban az elmúlt években nem voltak ritkák az olyan perek, amelyeket hangos állatok vagy templomharangok miatt indítottak.

A megvédett kakas, Maurice Fotó: Corinne Fesseau/Facebook

Bíróságon kellett például megvédeni egy kakas jogát ahhoz, hogy tovább kukorékolhasson.

A szárnyas tulajdonosa ellen két nyugdíjas emelt panaszt. A pár nyaralót vásárolt az Atlanti-óceánon fekvő Oléron-szigeten, Maurice viszont reggeli kukorékolásával nem hagyta aludni őket. A bíróság alapos vizsgálat után a panaszosok ellen döntött, sőt elrendelte, hogy a perköltségek viselése mellett 1000 euró kártérítést fizessenek Maurice tulajdonosának.

A Maurice körül kirobbant vita egész Franciaországot megmozgatta, hiszen a gall kakas nemcsak az ország címerállata, hanem a vidéki lakosság és a vidékre költözők közötti konfliktus szimbólumává is vált.

A Maurice-nak otthont adó Saint-Pierre-d'Oléron falu polgármestere indítványozta, hogy a „vidéki zajokat” helyezzék védelem alá a nemzeti kulturális örökség részeként. Maurice támogatására több százezren írtak alá egy petíciót, és sokan pólókat is vásároltak, amelyeken a kakas látható „Hagyj kukorékolni!” felirattal.

A Landes megyei Dominique Douthe kacsatenyésztő nyerte meg az ellene indított bírósági pert Fotó: france3-regions.francetvinfo.fr

Egy másik, korábbi ügyben egy grignols-i házaspárnak le kellett csapolnia kerti tavacskáját, mert a helybéli lakosok nem voltak elragadtatva a békák brekegésétől. Egy nő pedig 2019-ben Landes megyében egy kacsatenyésztő ellen nyújtott be keresetet, mert zavarta a kacsák és libák állandó hápogása és gágogása a hátsó kertjében. A beadványt a bíróság elutasította.

Neked ajánljuk
A pazarlás csökkentése érdekében változik egy törvény A siker titka vidéken, 7. rész – Sajókazai kosárfonók (videó) Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam