2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval)

Lehet, hogy Bill Gates már nem a világ leggazdagabb embere, de mostantól új titulussal büszkélkedhet: ő lett az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb termőföldbirtokosa. A Microsoft milliárdos társalapítója hatalmas területeket vásárolt meg csendesen, szerte az országban.

Bill Gates portfóliója 97 394 hektár termőföldből áll, valamint közel 11 000 hektár egyéb földdel rendelkezik 19 államban, írta meg a hírt a MarketWatch a The Land Report magazin kutatásai alapján, amely a földbefektetők magazinja, és amely számon tartja az ország legnagyobb földbirtokosait.

A milliárdos gazdaságainak legnagyobb darabjai Louisiana (27 952 hektár) és Arkansas (19 395 hektár) államokban találhatók. Bill Gates emellett 6475 hektár földdel rendelkezik Washington államban, közte egy 5868 hektár méretű területtel a Horse Heaven Hills régióban, amelyet közel 171 millió dollárért (több mint ötmilliárd forintért) vásárolt meg.

Bill Gates földbirtokainak nagysága, államok szerint Fotó: marketwatch.com

A földterületek közvetlenül és közvetve a Cascade Investment tulajdonában vannak. Ez egy seattle-i cég, amelyet Bill Gates – aki a Bloomberg szerint a 132 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere – azért hozott létre, hogy kezelni tudja ezt a hatalmas vagyont, állítja a The Land Report.

Az első utalás a milliárdos hatalmas gazdaságaira 2014-ben történt, Michael Larson, a Cascade Investment befektetési vezetőjeként szolgáló pénzkezelőjének a Wall Street Journalben megjelent rövid életrajzában. Ebben szerepelt az az állítás, hogy a cég legalább 40 469 hektárnyi méretű termőfölddel rendelkezik, egyebek mellett Kalifornia, Illinois, Iowa, Lousiana államokban, és hogy ez a terület összeadva hétszer nagyobb Manhattan szigeténél.

Azt nem tudni, Bill Gates miért fektetett ennyi pénzt termőföldbe, ahogy azt sem, hogy ezek a területek hogyan vannak hasznosítva.

A The Land Report munkatársainak nem sikerült telefonon utolérniük a Cascade Investmentet, és a cég a lap megkeresésére érdemben nem válaszolt, csak annyit közöltek, hogy „nagyon támogatják a fenntartható gazdálkodást”.

Melinda és Bill Gates – az öt legnagyobb termőföld-tulajdonos listáján ők állnak az első helyen Fotó: landreport.com

A mezőgazdaság a Bill & Melinda Gates Alapítvány, a Gates és felesége által vezetett hatalmas jótékonysági szervezet kiemelt területe.

Az alapítvány célja, hogy „támogassa az országonkénti inkluzív mezőgazdasági átalakulást Afrika és Dél-Ázsia szubszaharai térségében” – olvasható a házaspár alapítványának honlapján.

A The Land Report kitért arra is, hogy ezekkel a beruházásokkal Bill Gates ugyan az Egyesült Államok legnagyobb termőföldbirtokosa lett, de nem ő Amerika legnagyobb földtulajdonosa, hanem a Liberty Media elnöke, Jim Malone, aki 890 308 hektár földdel rendelkezik.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A pazarlás csökkentése érdekében változik egy törvény Bill Gates bejelentette: a Covidnál súlyosabb világjárványok várhatók Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam