2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tündérfa és ehető, gyógyító virága

Ehető virágok kapcsán többnyire lágyszárúak virágaira gondolunk, pedig sok fának is megkóstolhatjuk a virágát. Az alma, a körte, a meggy, a cseresznye vagy az akác virága is fogyasztható, csakúgy, mint a dísznövényként kedvelt tündérfáé, amely hamarosan szirmot bont.

Néhány növény nem rest virágozni még télvíz idején sem. Közéjük tartozik az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox) is, mely nemcsak látványával gyönyörködtet, de néhány szippantás a csodálatos illatából a lelkünket is felüdíti – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A fűszercserjefélék családjába tartozó, Kínában őshonos illatos tündérfa egy 2-3 méteresre növő, lombhullató cserje. Neve a görög cheimon (tél) és anthos (virág) szavakból tevődik össze. Kedveli a gazdag, jó szerkezetű, nyirkos talajt. A kissé fagyérzékeny növényt védett, napos vagy félárnyékos helyre érdemes telepíteni, és esetleg némiképp megóvni, amikor túlzottan zord időt jósolnak. Fagyzugos, erős szeleknek kitett vagy árnyékos helyen, illetve túl száraz és sovány talajban nem fogja igazán otthonosan érezni magát.

Ami a legnagyobb értékét adja ennek az egész évben diszkréten meghúzódó növénynek, hogy a virágzása éppen télen, – december végétől február végéig – lombfakadás előtt esedékes. A növény kicsiny méretű, de annál illatosabb virágai krémsárga ruhás tündérekként táncolják körbe a csupasz ágakat.

Fotó: Shutterstock

Bőséges virágzásra forró, száraz nyár után számíthatunk, míg hűvösebb feltételek mellett általában csekély eredményre van kilátás. Metszeni csak igen megfontoltan érdemes, kizárólag a legszükségesebb alakítást végezzük el rajta tél végén, a virágzást követően.

A csengettyűre emlékeztető virágokat illatosító gyanánt potpourrikba és vászonzacskókba is teszik. 

  • A hagyományos kínai orvoslás a virágokat és a rügyeket ízületi gyulladásra, köhögésre, mandula- és garatgyulladásra, szédülésre, émelygésre, depresszióra, lázra, megfázásra és méregtelenítésre használta.
  • A levelek és a gyökerek zúzódások, vérzések, vágások, lumbágó, reuma, zsibbadás és megfázás esetén alkalmazhatók.
  • A viaszos virág esszenciális olaja antibakteriális és antioxidáns aktivitású.
  • A virágok stimulálják a nyálmirigyeket, hogy több nyálat termeljenek, ami védelmet jelent a szájnyálkahártya számára, valamint csökkenti a fogszuvasodás és egyes fertőzések kialakulásának esélyét.

Fenolos vegyületeinek köszönhetően gyulladáscsökkentő, serkenti az immunrendszert és a kardiovaszkuláris rendszert. A felfőzött virágokat leöblítés után szívesen fogyasztják, illetve szirmaik szárítás után teaízesítésre is szolgálnak.

Tündértea: egy evőkanál szárított tündérfavirágra öntsünk egy csésze forró vizet, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük át, és kortyolhatjuk. Csak tiszta helyről gyűjtsünk virágot, és csak abban az esetben, ha teljes bizonyossággal felismertük.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Hagymások ültetése ősszel (videó) 8 immunerősítő módszer (videó) Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam