2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ellenségeink ellenségei a barátaink – Rovarcsalogató növények

Ha a kártevők elszaporodtak, a természetes egyensúly felborult. Mivel a természetben a legtöbb rovarnak van ellensége, rajtunk múlik, hogy az egyensúlyt helyreállítsuk, vagyis a számunkra hasznos rovarokat be kell csalogatnunk a kertünkbe. Megyeri Szabolcs kertész a közösségi oldalán osztotta meg, milyen egyszerű, csalogató növényeket érdemes ültetnünk a kertünkbe.

Hasznos lehet egy rovar vagy más ízeltlábú, ha segít a növényeink egészséges fejlődésében. Vannak olyan rovarcsoportok, amelyek kártevő bogarakon élősködnek, és végül elpusztítják őket. Más csoportjuk az élelemszerzés közben beporozza a növényeket, s lesznek a virágokból gyümölcsök. Ideális esetben a hasznos és káros rovarok aránya egyensúlyban van, néha azonban ez az arány felborul a káros rovarok javára. Ilyenkor szinte egyik napról a másikra elszaporodnak, és hemzsegnek a növényeinken.

Pillangóvirág Fotó: Shutterstock

A kifejlett rovaroknak táplálék kell (virágpor, nektár), Megyeri Szabolcs azt tanácsolja, hogy biztosítsuk nekik. Az utódok (a ragadozók) kikelésük után elpusztítják a tetveket, atkákat.

Remek csalogató növény a kakukkfű, a szurokfű (más néven oregano), a margaréták, a pillangóvirág, a cickafark, a kapor, a rézvirág, a napraforgó, illetve a búzavirág, az illatos ternye, a borágó, az édeskömény.

Édeskömény Fotó: Shutterstock

Ha ezt a stratégiát alkalmazzuk, akkor ne használjunk peszticideket.

A rovarölő mérgek nem tesznek különbséget a jó fiúk/rossz fiúk között. Ha meglátjuk, hogy a brokkolikon fürtökben lógnak a levéltetvek, nagy a kísértés, hogy a permetezőszerekhez nyúljunk. Ne tegyük!

Szurokfű, avagy oregano Fotó: Shutterstock

Amikor először próbáljuk kertünkbe vonzani a hasznos rovarokat, legyünk türelmesek, idő kell nekik, míg felfedezik a „svédasztalt” – javasolja a kertész. A katica megtalálja a levéltetveket, és mivel az utódok táplálékát biztosítva látja, le is teszi a petéket valamelyik levél hátoldalára. Mivel a kikelő lárvák farkaséhesek, pár nap múlva már tiszta lesz a kertünk.

Illatos ternye Fotó: Shutterstock

Mindaddig, amíg a hasznos rovaroknak van mit enniük, maradni fognak a kertben.

Megyeri Szabolcs további hasznos tanácsai ide kattintva olvashatók.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Bármilyen növényt dobhatunk a komposztra? Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában Az újrahasznosított hulladék aránya nőtt, mégis több szemét végzi a lerakóban
Tovább a forrásra: facebook.com
Vissza
Hírfolyam