2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7 tipp arra, hogy miként adhatsz (vissza) egy darabot a kertedből a természetnek

Rengeteget tehetünk azért, hogy megállítsuk a fajok pusztulását, és megőrizzük a biológiai sokféleséget a saját környezetünkben is. Például ha van kerted, azt is gondozhatod olyan szemlélettel, hogy meghagysz vagy visszaadsz egy darabot belőle a természetnek. Íme a Greenpeace néhány tippje, hogy a kerted valóban egy darabka paradicsom legyen sok-sok élőlény számára.

Tartsd kincsnek, ha van természetes gyeped

Ha kerted egy részét természetes gyep borítja, hagyd meg, és vigyázz rá! A természetes gyepek olyan fűfajokból és apró termetű virágos növényekből állnak, amelyek alkalmazkodtak a helyi talaj- és klímaviszonyokhoz, nem kedvelik a hetente történő nyírást, öntözést, műtrágyázást, fésülést, gyepszellőztetést. Ebben a gyepben a változatos növényfajok mellett sokféle hasznos, segítő rovar is táplálékot és menedéket talál. 

Ne nyírj mindenütt, ahová csak elérsz a fűnyíróval

Hagyj a kertedben az eldugott helyeken nyíratlan foltokat, amelyek értékes táplálkozó- és búvóhelyet biztosítanak a hasznos rovaroknak. Ha mindig mindent lenyírsz, sokat ártasz vele a természetnek.

Eltűnhetnek kimondottan ritka és értékes növényfajok is, mert a rendszeres nyírás miatt nem tudnak többé magot érlelni és szaporodni.

Fotó: Shutterstock

Ne gyomirtózz

A természetben a gyomoknak is megvan a maguk szerepe: például rengeteg madárfaj étrendjében nagyon fontosak a gyommagvak.

Egy természetbarát kertben ne öljük meg vegyszerekkel az életet sem a föld felett, sem a föld alatt.

Számos olyan gyomirtó szer van, amely glifozátot tartalmaz, és bekerül a talajba, a vizekbe, és a terményben is marad belőle. A gyomok kíméletes kordában tartására itt találsz néhány javaslatot.

Kísérletezz hazai fajokkal, fajtákkal, tájfajtákkal

Alakíts ki olyan részt a kertben, ahová hazánkban őshonos növényfajokat ültetsz: például zsályát, kakukkfüvet, ha van árnyékos területed akkor hóvirágot, gyöngyvirágot. Kereshetsz olyan zöldségfajtákat és gyümölcsfacsemetéket is, amelyek tájfajták, vagyis az adott tájon alakultak ki, az ottani körülményekhez alkalmazkodtak, és ott különösen jól fejlődnek.

Így a kerted élővilága sokkal változatosabb lesz, mintha csak a mindenütt kapható egyenfajtákat és vetőmagokat használnád, és ezzel a hazai fajták fennmaradását is segíted.

A tájfajta gyűjtemény elérhetősége ide kattintva is megtalálható.

Fotó: Shutterstock

Tedd még vonzóbbá a kertedet

Segítheted a magányos, vadon élő méheket méhmenedékkel, vagy telepíthetsz olyan növényeket, amelyeket különösen szeretnek a beporzó rovarok, lepkék, bogarak, szitakötők, pókok – ilyenek például a levendula, a zsálya, a kakukkfű és a nyári orgona. Rakhatsz ki madárodúkat is, nyáron pedig nagy segítség, ha készítesz itató- és fürdőhelyet a madaraknak.

Méhmenedék Fotó: hu.greenpeace.org

Tarts baromfit mobilházban

Ha megteheted, mert van hozzá helyed, és az életmódodba belefér, akkor tarthatsz a kertben baromfit.

A csirkék trágyázzák a talajt, segítenek a vegyszermentes növényvédelemben azzal, hogy rengeteg rovart elfogyasztanak, és ellátnak friss tojással.

Tarthatod őket akár mobilházban is, hogy ne a friss veteményedet kapirgálják ki. A piliscsabai FÉBÉ Szeretetszolgálat asztalosműhelyében készült praktikus darabot oda guríthatod a kertedben, ahová akarod.

A gurítható tyúkól Fotó: Greenpeace/Járdány Bence
Neked ajánljuk
A székely gyógyító asszony jótanácsai (videókkal) Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban Grenoble lett Európa zöld fővárosa 2021-ben jelentősen nőtt az Egyesült Államok kibocsátása
Tovább a forrásra: greenpeace.org
Vissza
Hírfolyam