2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már most kiültethető évelő virágok

Nagy szívvirág, vérzőmák, kaukázusi nefelejcs, hunyor, tüdőfű, tarackos lángvirág, szívlevelű bőrlevél, kankalinok, salamonpecsét, virginiai tüdővirág – tíz virág, amelyet az almaimotthona.hu ajánl kora tavaszi kiültetésre.

1. Nagy szívvirág

A beszédes nevű növény színpompás szirmai mellett a levelei is jól mutatnak. Nyáron akár teljesen el is tűnhet, ahogy sok más tavaszi virág is. Egy jó trükk később virágzó növények közelébe ültetni őket – az árnyliliom, a tollbuga, illetve a páfrányok mind remek társak a nagy szívvirágok mellé.

2. Vérzőmák

A vérzőmákra inkább talajtakaróként kell gondolni, amelynek csinos, világos virágai segítenek feldobni egy fás, árnyékos kertet. Miután elvirágzanak, kékeszöld leveleik már önmagukban is jól mutatnak. Akár évekbe is beletelhet, mire gyökerei megerősödnek, és a növény terjeszkedni kezd, éppen ezért kifejezetten sokáig is elél.

3. Kaukázusi nefelejcs

Díszes erezetű levelei gyakran több figyelmet kapnak, mint apró, kék virágai. De akár levelei, akár virágai miatt neveled, nem lesz vele nehéz dolgod. Kora tavasszal ébred fel, levelei a nyárra már viseltesekké válnak, ezért vissza kell vágni őket, hogy újranőhessenek, de egyszerre mindig csak néhányat.

4. Hunyor

Ezek a kora tavaszi évelő virágok meglehetősen drágák lehetnek, de kevert magokat tartalmazó tasakokban is megvásárolhatod őket. Több évre van szükségük, hogy virágzani kezdjenek, de megéri várni rájuk. Egy kifejlett, erős gyökerű hunyor akár évtizedekig is csinosíthatja kertedet a kora tavaszi időkben, ráadásul ez idő alatt lassan terjeszkedik is majd.

5. Tüdőfű

A tüdőfű az egyik legszebb kora tavaszi virág, a levelei is kifejezetten jól mutatnak. Különlegessége, hogy egy palántán többféle színű virágok is megjelenhetnek. A fehér virágok végig fehérek maradnak, de vannak rajtuk olyan rózsaszín virágok is, amelyek beporzás után kék színűre váltanak.

6. Tarackos lángvirág

Ez a növény egy színes virágszőnyeget képez a talaj mentén, ami gyakran „átfolyik” a pázsitokra és a járdákra is. A feltűnő rózsaszíntől kezdve a tiszta fehérig többféle színben is fellelhető.

7. Szívlevelű bőrlevél

Virágainak apró méretét sűrűségükkel ellensúlyozza. A csinos, rózsaszín szirmok zölden fénylő, bőrszerű levelek fölé emelkednek vérvörös száraikon. Bár kora tavasszal virágzik, egészen őszig díszíti a kertet, akkor mutatós bronzvörösre változik a színe. Lassan, gyökérgumókkal terjeszkedik.

8. Kankalinok

A kankalinoknak számos fajtája van. A leggyakoribb a szártalan kankalin, de érdemes egy pillantást vetni a tavaszi és a japán kankalinokra is. Bármelyiket is választod, csoportosan ültetve, csomókban mutatnak a legszebben, különösen, ha fák tövében terülnek szét.

9. Salamonpecsét

Íves szárai és lelógó virágai jóvoltából a salamonpecsét remekül mutat az árnyékosabb kertekben. Miután elvirágzik, a virágok helyét fekete, csillogó magtokok veszik át, amelyek szintén meglepően mutatósak. A legtöbb változata alacsonyra nő, de léteznek akár másfél méteresek is.

10. Virginiai tüdővirág

Hasonlóképpen a fent említett tüdőfűhöz, eleinte a virginiai tüdővirág szirmai sem kék színűek, hanem rózsaszínben pompáznak, és csak később nyerik el kékes árnyalatukat. Fürtökben növő, harangformájú virágaik garantáltan elbűvölnek majd mindenkit, aki megpillantja őket kertedben.

Fotók: wikipedia.org, Shutterstock, ankert.hu, citygreen.hu

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: almaimotthona.hu
Vissza
Hírfolyam