2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre jobban érdekli az osztrákokat, honnan származik az ételük

A koronavírus-járvány miatt sok embert a korábbinál jobban foglalkoztat a kérdés, honnan jön az élelmiszer, ami az asztalára kerül. Az elmúlt évben a bioélelmiszereknek a teljes fogyasztásban elért részaránya első ízben érte el a 10 százalékot Ausztriában.

A kereslet főként a biotej, -hús és -gyümölcs iránt várhatóan tovább növekszik; mivel azonban a kereslet növekedésével a termelők aligha tudnak lépést tartani, a hiányzó mennyiséget importból kell majd biztosítani.

A növekedés elsődleges oka abban keresendő, hogy a koronavírus-járvány miatt sok embert a korábbinál jobban foglalkoztat a kérdés, honnan származik az élelmiszer, ami az asztalára kerül.

Állattartás az Alpokban Fotó: Shutterstock

Ausztriában a biomódon megművelt földterület öt év alatt 23 százalékkal bővült, míg a bioüzemek száma ugyanezen időszakban 3,7 ezerrel, 18 százalékkal emelkedett, s a részarányuk ma már eléri a 23 százalékot. 2020-ban a teljes mezőgazdasági termőterület 26 százalékát művelték biomódszerekkel.

Az elmúlt két évben a biotermelésre átállt gazdák száma csökkent, amit egyesek a támogatási rendszer hiányosságaival indokolnak. Márpedig támogatások nélkül továbbra is kevés bioüzem maradna életképes.

Ez a cikk és a témában további írások a Magyar Mezőgazdaság 2021/9. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam