2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte egyre drágább az élelmiszer

Az idén februárban 2014 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint.

A februári árindex 116 pont lett, 2,4 százalékkal magasabb a januárinál, és 26,5 százalékkal magasabb a tavaly februárinál, különösen a cukor és a növényi olajok drágulásával – számolt be a FAO a legújabb adatokról.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Februárban a legjelentősebben, 6,4 százalékkal a cukor árindexe emelkedett amiatt, hogy visszaesett a cukorgyártás a főbb termelő országokban, miközben jelentősen nőtt az ázsiai import.

Eladó pálmaolaj Sierra Leonéban Fotó: fao.org

A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 6,2 százalékkal, 2012 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A tejtermékek árindexe 1,7 százalékkal, a szemes terményeké 1,2 százalékkal, a húsféléké pedig 0,6 százalékkal nőtt februárban az előző hónappal összevetve.

Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A siker titka vidéken, 8. rész – Bevásárlóközösség – You Tyúk (videó) Ember- és környezetkímélő kertművelés dr. Gyulai Iván tanításai alapján Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam