2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindent a káposztáról

A káposztát már évezredek óta fogyasztják, de a koronavírus-járvány alatt még inkább megnőtt a népszerűsége, amelynek okai között szerepel az alacsony beszerzési költsége, a hosszan tartó fogyaszthatósága, valamint magas C-vitamin- és tápanyagtartalma.

„A káposzta felülmúlja az összes többi zöldséget” – állította idősebb Cato, római történész, utalva ezzel gyógyászati értékeire. A káposztának több száz fajtája létezik különböző formában, méretben és textúrában. 

Fotó: Shutterstock

Vásárlás és tárolás

Ahogy sok zöldség esetében, a káposzta kiválasztásánál is érdemes a keményebbet, ropogósabbat választani. A fejes káposztának nehéznek kell lennie, szorosan kötött levelekkel. 

A káposzta több hétig eláll a hűtőszekrényben, de ha nyersen szeretnénk megenni, akkor néhány napon belül el kell fogyasztanunk. Hűtés előtt lehetőleg távolítsuk el a laza leveleket, és vágjuk be a káposztát, hogy mindössze rövid szára maradjon, majd tekerjük be a egy nedves papírtörlőbe, és tegyük egy perforált műanyag zacskóba a zöldség ropogós részét.

Fotó: Shutterstock

Tisztítás és főzés

Felhasználás előtt válasszuk le a sérült és fonnyadt leveleket, a lazább levelű fajtákat, mint például a kínai kelt és a bordáskelt le kell öblíteni, hogy megszabaduljunk a levelek közötti szennyeződésektől. 

Fotó: Shutterstock

Fajtától függően lehet keserű vagy édes

A zöld káposzta főzés közben édessé válik, míg a vörös káposzta általában csípősebb lesz. A kínai kel kiváló választás lehet salátákhoz és más nyers ételek elkészítéséhez, de ne feledkezzünk meg a savanyított vagy éppen az erjesztett ételekről sem, amelyek ebből a zöldségből készülhetnek.

Fotó: Shutterstock

A káposztát főzhetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, megsüthetjük rakottként, elkészítési lehetőségei szinte végtelenek. A zöld és a vörös káposzta kiváló alapanyaga lehet az ételeknek, és szinte minden receptben felcserélhetők, de a vörös káposzta hosszabb főzési időt igényel. Érdemes valamilyen savat (citromlevet, ecetet) adni hozzá főzés során, hogy megőrizze a színét. Egyesek szerint a savak segítenek megakadályozni a jellegzetes „káposztaszagot” főzés közben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam