2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A torma a magyar gyömbér – Húsvétra is hazai kínálatból vegyünk

A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin-tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, számos betegségre javallott. Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője – a húsvéti ünnepi asztalra tormából is bátran válasszuk a hazait.

Az Európai Unióban évente mintegy 30 ezer tonna tormát termelnek, ennek közel felét Magyarországon. Hazánkban 2020-ban – mintegy 1400 hektárnyi területen – 12 ezer tonna torma termett. A hazai felhasználás jelentős, mellette a legtöbb tormát Németországba, az Egyesült Királyságba, Lengyelországba és Csehországba exportáljuk, alapvetően nem feldolgozott formában – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A torma hazánkban őshonos növény, termesztése elsősorban az Észak-Alföldön terjedt el,

jelenleg a legnagyobb felületen Hajdú-Bihar megyében termesztik. 

Jellemző fajta a debreceni édes-nemes (sima felületű, hosszú, bőtermő, igen fűszeres, jóízű, magas szárazanyag- és aromatartalom jellemzi, kiváló ipari felhasználásra és exportra), a nürnbergi édes (jóízű, bőtermő) és az erlangeni (kékes színű, érdesebb héjú, erősen csípős fajta).

Fotó: egeszsegkalauz.hu

A torma betakarítása jellemzően október közepén kezdődik, és szakaszosan, hónapokon át zajlik. Megfelelő körülmények között nyersen is sokáig eltartható. Az élelmiszeripar a torma gyökerét savanyított és ecetes tartósított készítményekhez ízesítőként is előszeretettel használja.

A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allilizotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyát és a könnymirigyeket ingerlik; fogyasztásakor nem ritkán ezért szökik könny a szemünkbe, illetve az orrunkat is erősen ingerli.

A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin-tartalma,

baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén. A tormalé erőteljesen serkenti az epehólyag működését, enyhíti a panaszokat, túlzott fogyasztása azonban irritálhatja a nyálkahártyát.

További érdekességek ide kattintva olvashatók a torma gyógyító hatásáról.

Neked ajánljuk
Végleg lezárulni látszik az olcsó gyümölcsök időszaka Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származásjelölési előírásai Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam