2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható erdőgazdálkodásra van szükség

A klímaváltozás üteme messze meghaladja az erdők biológiai alkalmazkodóképességét, ezért az erdőgazdálkodásnak is változnia kell. A klímaváltozás és a hozzá való alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása.

Többek között erről beszélt Nagy István agrárminiszter az Európai Erdők 8. Miniszteri Konferenciáján. Véleménye szerint kiemelten fontos az új tudományos eredményeket és a gyakorlati tapasztalatokat integráló, dinamikusan alkalmazkodó, aktív beavatkozásokon alapuló erdőgazdálkodás megteremtése.

A helyi körülményekre kidolgozott beavatkozásokkal biztosítható az erdők és szolgáltatásaik teljes körű megőrzése és fenntartása. Erre szükség is van, hiszen

az elmúlt évtizedekben egyre határozottabban fogalmazódtak meg az erdők klímavédelemével, a biológiai sokféleség megőrzésével és a rekreációs szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások.

Fotó: Shutterstock

A tárcavezető kiemelten fontosnak tartja a fenntartható erdőgazdálkodásban az erdész szakemberek mint integrátorok szerepét. Az ő feladatuk, hogy a társadalmi igényeket összhangba hozzák a reális és hosszú távon is eredményes gyakorlati megoldásokkal.

Magyarország korábban javaslatot tett az erdészeti monitoring rendszer megerősítésére, ami a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak pontosabb és összehangolt megfigyelése érdekében kulcsfontosságú feladat.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A siker titka vidéken, 8. rész – Bevásárlóközösség – You Tyúk (videó) Vörös listás apáca-fütyülőludak láthatók Debrecenben Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam