2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tervezzünk erdőkertet!

A kertek és az erdők kombinációjával egy olyan ökoszisztémát hozhatunk létre, amely egyszerre termékeny és önfenntartó is. Az erdőkert többszintű, élelmet és élőhelyet nyújtó, jól megtervezett kert, melyben többnyire a fák dominálnak, de ha kellő távolságra ültetjük őket, akkor a cserjéknek, az évelőknek és az egynyáriaknak is optimális élőhelyet biztosítunk.

Az erdőkertészeti koncepciót az 1970-es években Robert Hart vezette be az Egyesült Királyságban, aki megvizsgálta a növények közötti kölcsönhatásokat és kapcsolatokat a természetes rendszerekben – írja a sokszinuvidek.24.hu. Úgy látta, hogy

a fákkal teli erdőkerttel szövetségesül nyerhető a bolygó legerősebb és legtermékenyebb növényzete, a növényvilág arisztokratája.

Aki erdőkert telepítéséhez kezd, jó, ha tudja, hogy ami nagyon jól működik egy erdei kertben az egyik helyen, az teljesen kudarcot vall a másikban. Ha a legmegfelelőbb növényeket választjuk is ki, időnként meglepő eredmények születhetnek, talán éppen ezért mondják, hogy egy erdőkert igazi varázslat lehet.

Az erdőkert tervezése

  • Lombkoronaszint, amely magasra növő gyümölcsfákból áll
  • Alacsony növésű, törpe növésű gyümölcsfák
  • Cserjeszint, bogyós bokrok
  • Lágyszárúak szintje, évelő zöldségek és gyógynövények
  • Talajtakaró szintje, vízszintesen elterülő ehető növények
  • A gyökerekért és gumóikért termesztett növények dimenziója, valamint a föld alatti gombák
  • Szőlők és egyéb kúszó növények szintje
Egy városi permakultúrás kert Fotó: edenteremto.blogspot.com

Robert Hart azt írta, hogy

az erdei kertészkedés lehetőséget kínál minden kertész számára, hogy egészséget teremtő táplálékának fontos elemét termelje; ötvözi az örömteli kertészkedést és az egészséget. 

A különböző növények társításának energetikai jelentősége is van Fotó: edenteremto.blogspot.com

Néhány lehetséges ötlet az ültetéshez

Ehető gyümölcsök – alma, meggy, ribizli, egres, szőlő, körte, szilva, málna, bodza
Zöldségek – komló, torma, csicsóka, hagyma, zöldségfélék
Gyógynövények és saláták – citromfű, mentafélék, sóska, macskagyökér, orvosi pemetefű, orvosi ziliz, orvosi zsálya, fekete nadálytő
Diófélék és magvak – mandula, mogyoró

Nem ehető hozamai is vannak egy erdőkertnek, ideértve a gyógynövények egy részét (fekete nadálytő, eukaliptusz, orbáncfű, lándzsás útifű, csalán, pongyola pitypang, galajfélék).

Kezdő lépésként elengedhetetlen a terület megfigyelése, és információk gyűjtése. Attól függően, hogy a kert árnyékos vagy napos, északi vagy déli fekvésű, fagyra vagy áradásra hajlamos-e, esetleg lejtős, jelentősen befolyásolja, hogy milyen fák és cserjék, lágyszárúak lesznek alkalmasak a telepítésre.

Ajánlatos felkutatni azokat a fajokat, amelyek megfelelnek a kritériumainknak. Írjunk össze egy „kívánságlistát” a növényekről, válasszuk ki a lehetséges beszállítókat, lehetőleg helyi termelőket. A vásárlás mellett nézzünk körbe, hol lehet olcsón, esetleg ingyen beszerezni magokat, dugványokat, növényeket.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam