2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kertészkedjünk holdnaptárral!

Őseink számára az életben maradás feltétele volt a természet erőinek és összefüggéseinek megfigyelése, a hozzájuk való alkalmazkodás. Ha a hold óceánok víztömegét képes megmozgatni (árapály), a növények életére is hatással lehet. Sokan vannak, akik a hold fázisait figyelembe véve tervezik és időzítik a kerti munkákat.

Létezik egy módszer, mellyel logikusabban időzíthetnénk a tevékenységeinket, és harmóniába kerülnénk a természettel: mindez évezredek óta rendelkezésünkre áll, és csak rajtunk múlik, hogy élünk-e a lehetőséggel – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Fotó: Shutterstock

A holdról elődeink is jól tudták, hogy nemcsak valamiféle dísz az éjszakai égbolton, hanem pontos útmutatóval szolgál.

Őseink számára az életben maradás feltétele volt a természet erőinek és összefüggéseinek megfigyelése, valamint a hozzájuk való alkalmazkodás. Régen még tudták azt, hogy az alkalmazkodóképesség egy intelligens és túlélést biztosító tulajdonság.

Fotó: Shutterstock

Később az ember már nem az ősi tudás szerint élt és gazdálkodott, hanem természetellenes módon kezdett termeszteni: kiszelektált növényeket, erőltette a monokultúrát, egyre nagyobb mennyiségben használt vegyszereket, pusztította a talajéletet.

Csak elvett a természettől, és elhanyagolta, hogy vissza is adjon.

A holdnaptár használata az egyik legjobb módja annak, hogy ismét ráhangolódjunk a természet ritmusára mindennapi teendőink közben.

  • Újhold: egy rövidke időszak, mely különösen alkalmas a gyengén fejlődő és beteg növények kezelésére, a betegséggel küzdő fák visszavágására.
  • Növőhold: ez idő alatt a föld feletti folyamatok kerülnek előtérbe. A gondos ápolás ellenére sem szabad ilyenkor trágyázni. Ezeken a napokon sikeres a füvesítés, az oltás és szemzés, kihasználhatjuk az alkalmat fűnyírásra, leveles és virágos növények vetésére, ültetésére.
  • Telihold: a legalkalmasabb a gyógynövények gyűjtésére és a trágyázásra, metszeni azonban tilos.
  • Fogyóhold: a föld alatt történő fejlődést serkenti. Megfelelő a metszéshez, a trágyázáshoz, a termésnövények és gyökérzöldségek vetéséhez, ültetéséhez, gyomláláshoz, kitartást igénylő, nehéz fizikai munkákhoz (pl. földmunkák, kerti utak, kerítés készítése vagy javítása).
Az árapályjelenség Fotó: nkp.hu

A felszálló hold a föld feletti fejlődésre hat kedvezően, a szüretelést, a betakarítást, a tartósítást érdemes ilyenkorra tervezni. A leszálló hold stimulálja a gyökérképződést (ültetés, dugványozás). A nap-, illetve a holdfogyatkozás, a holdcsomópontok, a földközel kedvezőtlen feltétel a kertészkedéshez.

A hold a legalkalmasabb időmérő eszközünk, melyhez érdemes lenne ismét tartanunk magunkat.

További érdekes részletek a magyarmezogazdasag.hu cikkében olvashatók.

Neked ajánljuk
Növényi sokféleség a szári Csoroszlya Farmon – Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban, 1. rész (videó) Tervezzünk erdőkertet! A napelemek enyhet adó árnyéka a termőföldeken Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam