2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Száz éven belül kihalhatnak a méhek?

Meg kell állítani a méhek pusztulását, mert a fogyatkozásukkal az élelmiszer-ellátás is bajba kerülhet. A méhek beporzásától függ az élelmiszer-termelés háromnegyede, Európában a növények több mint 80 százaléka.

Az Agrármarketing Centrum (AMC), az Agrárminisztérium (AM) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közös felhívást adott ki a méhek napja alkalmából, amelyben arra figyelmeztetnek:

a méhek beporzásától függ az élelmiszer-termelés 76 százaléka, Európában a növényfajok 84 százaléka. Nélkülük nem csak számtalan gyümölcs nem teremne meg, de a kávé, a kakaó, a vanília és a takarmánynövények sem

olvasható az infostart.hu honlapon.

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi évtizedekben látványosan romlott a környezet állapota, ami a beporzást végző rovarokat is érinti.

Életterük beszűkült, a táplálékul szolgáló virágos növények sokszínűsége csökkent, ezért egyre kevesebb van a méhekből az egész világon.

A Földön élő rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált, és ha nem javul a helyzet, a rovarok száz éven belül kihalhatnak.
A folyamat még megállítható, és mindenki tehet a méhekért, hiszen virágport adó növényeket a kiskertekben vagy az erkélyeken is lehet tartani.

A méhek napja alkalom a változásra, eredményt viszont csak akkor lehet elérni, ha máskor is óvják a méheket.

Forrás: KSH/MTVA Sajtóadatbank/MTI
Forrás: KSH/MTVA Sajtóadatbank/MTI
Neked ajánljuk
120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam