2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb

Az Európai Élelmiszer-információs Tanács (EUFIC) márciusban jelentetett meg egy térképet arról, hogy Európában az egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek mikor van szezonja. A cél: segíteni az egészséges és fenntartható étrend kialakításában.

Az egyes nemzetek adataira támaszkodó eszköz több mint kétszáz szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, 24 országon és hat éghajlati övezeten keresztül. A térképen országra, évszakra és hónapra is lehet szűrni – írja a qubit.hu.

A zöldségek és a gyümölcsök alapvető élelmiszernek számítanak minden kultúrában, a napi ajánlott bevitel 400 gramm vagy öt adag.

A szezonális és helyi termékek fogyasztása nemcsak az egészség, de a környezet szempontjából is hasznos.

A frissebb, tápanyagban gazdagabb helyi élelmiszerek azért is egészségesebbek, mert a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok többsége körülbelül 24 órával a szedés után elvész. Értelemszerűen minél messzebbről kell szállítani a termékeket, annál nagyobb a hozzájuk kötődő üvegházhatású gázkibocsátás.

A térképen kiválaszthatjuk az országot és az adott szezon hónapját, s megtudhatjuk, melyik az éppen szezonális gyümölcs Fotó: eufic.org

A helyi termékek fogyasztása csak egy része a fenntartható étrend kialakításának: a növények arányának növelése az étrendben különösen fontos, hiszen a hús- és tejtermékek felelnek a klímaváltozást hajtó üvegházhatású gázok kibocsátásának legnagyobb részéért – a zöldségekhez és gyümölcsökhöz képest tízszer vagy akár ötvenszer akkora kibocsátás tulajdonítható az állati eredetű élelmiszereknek.

A térkép ide kattintva érhető el.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A pazarlás csökkentése érdekében változik egy törvény A siker titka vidéken, 10. rész - Myfarm közösség (videó) Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam