2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dollármilliárdokat költ Afrika a betelepült fajok ellen küzdve (videóval)

Egy ghánai, kenyai, brit és svájci szakemberekből álló kutatócsoport az Afrikában nem őshonos, ám jelentős terményveszteségeket okozó fajokkal kapcsolatos szakirodalmakat áttanulmányozva, valamint az érintett gazdákat, kutatókat és tisztviselőket megkérdezve mérte fel, hogy az invazív fajok mekkora terhet rónak éves szinten a kontinens mezőgazdaságára.

Évente csaknem 3,66 ezer milliárd dollárjába kerül Afrikának az emberi tevékenységek révén a kontinensre került betolakodó állat- és növényfajok elleni harc.

A CABI Agriculture and Bioscience című folyóiratban publikált eredmények szerint az afrikai országok között jelentős eltérések vannak a számokban. A legsúlyosabban érintett Nigéria, ahol évente nagyjából ezer milliárd dollár veszteséget okoznak az invazív állatok és növények, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság, évi 317 milliárd dolláros veszteséggel.

A betolakodó fajokhoz kötődő kiadások döntő többségét (99,2 százalékát, azaz 3,63 ezer milliárd dollárt) a haszonnövényeket fenyegető invazív gyomok eltávolítására költik.

Rene Eschen, a Nemzetközi Mezőgazdasági és Biotudományi Központ (CABI) svájci részlegének munkatársa szerint a tanulmányuk rávilágít a kontinensszerte szükséges gyomtalanítás rejtett gazdasági és társadalmi hatásaira.

„A betolakodó idegen gyomok eltávolítása nagyrészt fizetetlen munka, amelyet elsősorban nők és gyerekek végeznek, akiknek ezáltal kevesebb idejük marad a bevételszerzésre, a közösségi tevékenységekre vagy az oktatásra” – magyarázta a szakember.

A legnagyobb terményveszteséget okozó betolakodó faj a paradicsommoly, amely éves szinten 11,4 milliárd dollár kárt okoz.

A tanulmány készítői szerint lehetséges, hogy eredményeik alábecsülik az invazív fajok okozta anyagi kár valódi mértékét, ugyanis a számításaik nem terjedtek ki a kártevők és betegségek megfékezésére használt gyomirtó szerekre.

Neked ajánljuk
Dollármilliós károkat okozó invazív rovarral küzdenek Amerikában „Lakni mindenhol lehet, élni tanyán” – Az év hagyományőrző tanyája 2017-ben (rövidfilm) Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam