2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítségnyújtás földhasználóknak a gyepes élőhelyek védelmében

Új szervezet alakult Magyarországon, amely a következő hónapokban felveszi a kapcsolatot a földhasználókkal, hogy felhívja a figyelmüket a gyepes élőhelyek értékeire, megismertesse velük a természetvédelmi szempontból helyes gazdálkodási gyakorlatokat, összehangolja a természetvédelem és a mezőgazdaság érdekeit.

A gyepes élőhelyek védelmére megalakult a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ). A közvélekedés a környezeti értékeket főképp az erdőkkel társítja, noha a gyepek is rendkívül értékesek, hiszen Magyarországon ezekhez kötődik a védett növényfajok kétharmada, a védett állatfajok fele – áll a A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közleményében.

Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint hiánypótló az új szervezet.

Fontos, hogy a gyepek természeti értékei ne sérüljenek a földhasználat során, ezért olyan kompromisszumos gyepkezelési módszerek szükségesek, amelyek minden érdekelt számára előnyösek.

Fotó: edenkert.hu

A környezet- és természetvédelmi projekteket segítő LIFE-programból jelentős támogatás jut a gyepes élőhelyekre, amelyek között országos jelentőségű védett területek is vannak. Magyarországon mostanáig 38 belföldi koordinálású LIFE-projekt több mint 86 millió eurót használhatott fel, megvalósításukhoz a kormány évente 400 millió forint önerő-támogatást biztosít.

A Herman Ottó Intézet 14 projektpartnerrel működik együtt. A tervek szerint 2026 végéig elkészül többek között egy országos gyepstratégiai terv, kísérleti jelleggel egy, az inváziós fajok elleni riasztórendszer, továbbá modellgazdaságok, és több szemléletformáló rendezvényt is tartanak.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A sikert titka vidéken, 10. rész – Sárkollektíva (videó) Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam