2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítségnyújtás földhasználóknak a gyepes élőhelyek védelmében

Új szervezet alakult Magyarországon, amely a következő hónapokban felveszi a kapcsolatot a földhasználókkal, hogy felhívja a figyelmüket a gyepes élőhelyek értékeire, megismertesse velük a természetvédelmi szempontból helyes gazdálkodási gyakorlatokat, összehangolja a természetvédelem és a mezőgazdaság érdekeit.

A gyepes élőhelyek védelmére megalakult a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ). A közvélekedés a környezeti értékeket főképp az erdőkkel társítja, noha a gyepek is rendkívül értékesek, hiszen Magyarországon ezekhez kötődik a védett növényfajok kétharmada, a védett állatfajok fele – áll a A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közleményében.

Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint hiánypótló az új szervezet.

Fontos, hogy a gyepek természeti értékei ne sérüljenek a földhasználat során, ezért olyan kompromisszumos gyepkezelési módszerek szükségesek, amelyek minden érdekelt számára előnyösek.

Fotó: edenkert.hu

A környezet- és természetvédelmi projekteket segítő LIFE-programból jelentős támogatás jut a gyepes élőhelyekre, amelyek között országos jelentőségű védett területek is vannak. Magyarországon mostanáig 38 belföldi koordinálású LIFE-projekt több mint 86 millió eurót használhatott fel, megvalósításukhoz a kormány évente 400 millió forint önerő-támogatást biztosít.

A Herman Ottó Intézet 14 projektpartnerrel működik együtt. A tervek szerint 2026 végéig elkészül többek között egy országos gyepstratégiai terv, kísérleti jelleggel egy, az inváziós fajok elleni riasztórendszer, továbbá modellgazdaságok, és több szemléletformáló rendezvényt is tartanak.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam