2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három élelmiszeripari óriáscéget hoztak kapcsolatba az Amazonas irtásával

Oknyomozó szervezetek szerint a Cargill, a Cofco és a Bunge olyan termelőtől vásárolt szójababot, amely a kiirtott őserdők helyén termelt – írja a hvg.hu.

A három nagy élelmiszeripari vállalat két közvetítő cégen, az Aliança Agrícola do Cerradon és a kínai tulajdonú Fiagril vállalaton keresztül vásárolt szóját egy farmertől – számolt be róla a The Guardian.

A szójabab a világ egyik kulcsfontosságú élelmiszeripari alapanyaga, az ipari állattenyésztésben fontos összetevője a baromfi-, sertés- és szarvasmarha-takarmányoknak.

Az említett három cég korábban azt állította, hogy nem vásárolnak azokból a termékekből, amelyeket az Amazonas kiirtott őserdeinek helyén termelnek.

Szójamezők a brazil Amazon esőerdőben Fotó: images.theconversation.com

A The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ), az Unearthed és a Repórter Brasil nevű oknyomozó szervezetek műholdas adatok alapján azonosítottak be egy farmert, aki szóját termeszt egy nagyjából 15 négyzetkilométeres erdő helyén, és ő szállította be a cégeknek a szójababot.

A brazil környezetvédelmi szabályozó hatóság viszont embargót hirdetett és megtiltotta, hogy bárki is vásároljon az őserdőket felégető termelőktől. Van azonban egy jogi kiskapu, amely szerint a kiirtott területekről nem lehet terményt venni, a gazdáktól viszont igen.

Az érintett farmert egyébként már többször megbüntették, 2013 és 2019 között 12 millió realos (kb. 650 millió forintos) bírságot kapott, ennek ellenére továbbra is szállított a vállalatoknak.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Indonézia betiltotta a pálmaolaj kivitelét Percenként tíz focipályányi trópusi őserdő pusztult el 2021-ben Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam