2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá

Mesterséges intelligenciával elemzik az állatok mimikáját és mozgását, hogy kimutassák, mikor boldogok vagy szomorúak, agresszívek vagy izgatottak. A holland Wageningeni Egyetem kutatói és fejlesztői abban bíznak, hogy ezzel a technológiával javítani tudnak az állatok életminőségén.

A WUR Wolf elnevezésű rendszer több tíz­ezer szarvasmarháról és sertésről készített fényképet hasonlít össze, a világ minden részéből. A felvételeket, az állatok mért fiziológiai állapotát és a felvétel körülményeit – például hogy mikor készült, a legutóbbi etetés ideje, egyedül vagy társai között volt-e az állat – mind betáplálják a programba, és levonják a részletes adatokból az állatok érzelmi állapotára vonatkozó következtetéseket – számolt be a kutatásról a magyarmezogazdasag.hu.

Fotó: Biorxiv

Eddig 13 „érzelmet” azonosított a rendszer az állatok viselkedésében, főként a tehenek és sertések fülének és szemének a mozgása, valamint testbeszédük alapján, a mimikájuk pedig kilenc különböző (például pozitív, negatív, izgatott, agresszív, ellazult stb.) érzelmi állapottal áll összefüggésben.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam