2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá

Mesterséges intelligenciával elemzik az állatok mimikáját és mozgását, hogy kimutassák, mikor boldogok vagy szomorúak, agresszívek vagy izgatottak. A holland Wageningeni Egyetem kutatói és fejlesztői abban bíznak, hogy ezzel a technológiával javítani tudnak az állatok életminőségén.

A WUR Wolf elnevezésű rendszer több tíz­ezer szarvasmarháról és sertésről készített fényképet hasonlít össze, a világ minden részéből. A felvételeket, az állatok mért fiziológiai állapotát és a felvétel körülményeit – például hogy mikor készült, a legutóbbi etetés ideje, egyedül vagy társai között volt-e az állat – mind betáplálják a programba, és levonják a részletes adatokból az állatok érzelmi állapotára vonatkozó következtetéseket – számolt be a kutatásról a magyarmezogazdasag.hu.

Fotó: Biorxiv

Eddig 13 „érzelmet” azonosított a rendszer az állatok viselkedésében, főként a tehenek és sertések fülének és szemének a mozgása, valamint testbeszédük alapján, a mimikájuk pedig kilenc különböző (például pozitív, negatív, izgatott, agresszív, ellazult stb.) érzelmi állapottal áll összefüggésben.

Neked ajánljuk
Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Nem viccesek, sőt, életveszélyesek a fiatalok állatriogatós minivideói (videóval) Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést (videóval) Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam